Jong acteertalent Lisse Knaapen (24) speelt vanaf januari 2019 de solovoorstelling ‘Emma wil leven’. Dat maakte productiehuis Solo Stories vandaag bekend.  Knaapen werd eerder geprezen voor haar hoofdrol in de musical ‘SKY’. Later speelde zij o.a. in de toneelvoorstelling ‘Intouchables’.

‘Emma wil leven’ is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius, die in november 2016 werd uitgezonden op BNNVARA en het meest bekeken online programma van 2016 werd. In de documentaire werd de achttienjarige Emma gevolgd in haar strijd tegen anorexia nervosa. De monoloog ‘Emma wil leven’ wordt geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld. De voorstelling speelt van januari t/m mei 2019 in ruim 80 theaters; de première vindt plaats op 24 januari 2019 in het Zaantheater in Zaandam.

Emma wil leven

Op haar twaalfde wordt Emma gediagnosticeerd met de ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert juist in het verlies hiervan. Op achttienjarige leeftijd is ze klinisch uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, in de hoop daar de strijd met haar ziekte aan te gaan om nu echt beter te worden. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders om haar de reis te laten maken. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een opvallende opleving. Ze krijgt hoop en maakt de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd.

De documentaire ‘Emma wil leven’ werd in november 2016 uitgezonden op BNNVARA, met een voor- en nagesprek met Jessica Villerius, Emma’s ouders, (oud-)patiënten en deskundigen, onder leiding van Sophie Hilbrand. De uitzending werd bekeken door 651.000 mensen en werd met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016. Eén op de twee jongeren zag de documentaire. ‘Emma wil leven’ won de NVvP-Media Prijs en werd genomineerd voor de Antonie Kamerling Award. In Japan werd de film genomineerd voor Japan Prize in de categorie Best Youth en de film is nog altijd een van de best bekeken documentaires op Amazon.com

Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories de voorstellingen ‘LEEF!’ en ‘PAAZ’, dit theaterseizoen gevolgd door ‘Ma’, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton.

Foto Annemieke van der Togt