21 oktober 1992, Elvis Costello:‘So there was this professor in Verona who answered letters addressed to Juliet… ‘

Wat eerst een mythe was, bleek werkelijkheid te zijn. Tot op de dag van vandaag worden brieven gestuurd naar Verona, gericht aan Shakespeare’s Julia. Dit verhaal, toen nog als onbekend gegeven, heeft de wereldberoemde songwriter en zanger Elvis Costello samen met het Brodsky Quartet geïnspireerd om zelf zulke brieven te schrijven; allen vanuit een ander personage. Met ‘The Juliet Letters’ als titel werd de basis gelegd voor de vele soorten brieven die men kan schrijven: liefdesbrieven, smeekbedes, kettingbrieven, afscheidsbrieven, zelfmoordbrieven, etcetera. Twintig prachtige, muzikale brieven zijn het resultaat.
Zanger Jeroen Phaff en violiste Sanne Hamel delen de liefde voor de prachtige muziek, de teksten en het verhaal achter de Juliet Letters. Zij vonden daarin de perfecte ingrediënten die nodig zijn om een vernieuwende en meeslepende muziektheatervoorstelling te maken.

 

Vanavond was het voor musicalsites.nl tijd om de première van “Lieve Julia “ bij te wonen.

foto Peggy de Haan

Het Juliet Quartet vormt samen met Jeroen Phaff een orkest dat The Juliet Letters van Elvis Costello op een eigen, treffende manier neerzet. De prachtige vertalingen van Toine Paauwe laten je geloven in de teksten zoals Elvis Costello deze aan Romeo’s Julia toedicht. Het Juliet Quartet wordt gevormd door Mirjam Wijzenbeek (viool), Sanne Hamel (viool), Rani Kumar (alt viool) en Sarah Wijzenbeek (chello). Zij spelen virtuoos en versterken steeds de emoties die bij de brief horen en geven regelmatig tegengas. Ze vormen en spiegelen constant de gemoedstoestand van Jeroen Phaff. Tel daarbij het mooie, warme stemgeluid en spel van Jeroen Phaff en dan ontstaat er een schitterende, passievolle voorstelling die door de kleine opzet heel intiem en indrukwekkend is. De spanningsboog is gedurende de gehele voorstelling hoog.

foto Peggy de Haan

De rode draad in de voorstelling is de liefde en haat van een man die zich in een crisissituatie bevindt met zijn vrouw. Zijn vrouw heeft hem verlaten samen met hun kind en in zijn brieven aan haar borrelt zijn haat voor haar op, maar naast die haat is er de grote liefde die hij ook nog voor haar koestert en de rol die hij zelf in het mislukken van de relatie heeft gespeeld. Hij scheldt op haar, maakt haar uit voor rotte vis, maar onder de verbetenheid van zijn scheldwoorden is duidelijk de onvrede over zijn aandeel in deze mislukking voelbaar. Hij stort zich op een zelfonderzoek aan de hand van brieven van zijn vorige geliefden. Uiteindelijk helpen ze hem om enige helderheid in zijn liefdesverlangen aan te brengen en de passie tegenover de puurheid te stellen. Lieve Julia wordt zo dus een voorstelling met tal van liefdesemoties, soms teder klassiek, soms pijnlijk rauw als een popsong. Door het sublieme spel van Jeroen en het quartet is er voldoende ruimte voor de verbeelding van de toeschouwer waardoor de rode draad voor een eigen interpretatie open staat.

foto Peggy de Haan

Jeroen Phaff heeft als musicalster al een groot aantal mooie rollen achter zijn naam heeft staan. Jeroen speelde schitterende rollen als Zoser in Aida, Pontius Pilatus in JCS, Anatoly in Chess en Dominee Shaw Moore in Footloose. Stuk voor stuk producties waarin Jeroen zich helemaal kwijt kon en waar menig musicalliefhebber het kippenvel over het lijf voelt lopen bij het zien van zijn spel met zoveel passie.
Ook deze rol is hem op het lijf geschreven. Jeroen Phaff zet op overtuigende wijze een wanhopig man neer die door de diverse fases van rouw gaat. Hij beheerst de kunst om met zijn zang diepe emoties over te brengen zonder daarbij de humor uit het oog te verliezen. De passie waarmee Jeroen speelt, is er een waardoor je uren geboeid naar hem kunt kijken en je doorlopend afvraagd hoe het af gaat lopen.

foto Peggy de Haan

Voor je het weet, loop je de zaal uit en vraag je je af hoe het uiteindelijk af zal lopen met Jeroen Phaff in deze schitterende hoofdrol. Lieve Julia is een voorstelling voor de liefhebber van de unieke projecten van Elvis Costello waarbij zijn stijl herkenbaar is. Lieve Julia speelt nog maar kort in Nederland. Dus als u deze mooie voorstelling wilt zien, kijk dan voor meer informatie op www.lievejulia.com/speellijst.

Klik hier voor de fotoreportage