In de Toneelschuur in Haarlem ging vrijdag 7 februari ‘Isolement’ in première. Een voorstelling met dans, mime, spel en beeld. ‘Isolement’ gaat over gevangen zitten. In je lijf. In je hoofd. In je eentje.

Een reconstructie van hoe mensen door angst, aannames en misverstanden hun eigen eenzaamheid organiseren. Opgebouwd vanuit een aantal short stories; portretten van mensen die hunkeren, worstelen, proberen, struikelen, opkrabbelen, rouwen, verzetten, opgeven, instorten, moed verzamelen, bluffen en weer doorgaan.

Het verhaal gaat over een man, een vrouw en hun zoon. Hun leven is liefdevol, genesteld in dagelijkse routines en zorg voor elkaar. De zoon ontworstelt zich aan deze routines in het leven en hij trekt de wijde wereld in. De voorstelling wordt zonder te spreken gespeeld en het tempo aan het begin ligt laag en laat zien dat de familie zich in een dagelijkse routine bevindt. Het huis waar ze in leven heeft drie verschillende wanden. De kant van de vader beton grijs, de kant van de moeder zacht materiaal en de wand van de zoon is wit. De zoon ontworstelt zich aan het familieleven en verlaat het huis. Dit heeft grote gevolgen voor de verhouding tussen het echtpaar. De routines zijn daarmee ineens doorbroken en verandert de liefdevolle verhouding in een verhouding die zich verhard. Er ontstaat strijdt tussen het echtpaar. Het leven van de ouders gaat echter wel door en langzaam bewegen zij zich samen naar het einde van hun leven.

Foto4IsolementFotograafMartinDijkstra

Fantasten verbeeldt dit visueel, kleurrijk, muzikaal, dansant en met humor. Want voor ons allemaal geldt dat, hoewel wij elkaar dagelijks ontmoeten, we ondanks die aanwezigheid van anderen toch het gevoel blijven houden ons leven alleen op onze schouders te dragen. Maar misschien is dat juist wat ons verbindt.

‘Isolement’ is de vijfde fysieke muziektheater-voorstelling van het collectief Fantasten en speelt in 2014 zo’n veertig keer in Nederlandse theaters. Speelperiode: 4 Februari t/m 31 maart 2014. Kijk hier voor meer informatie. 

Foto5IsolementFotograafMartinDijkstra

Credits:
Spel/Dans: Marle Brouwer, Marie Groothof, Jorrit Ruijs
Regie: Titus Tiel Groenestege
Choreografie: Annabelle Lopez Ochoa
Decor en kostuums: Dieuweke van Reij
Muziek: Martijn Konijnenburg
Lichtontwerp: Stefan Dijkman

Foto’s Martin Dijkstra