Op de flyer die het publiek gisteren ontving staat: ‘Catch me, the cracks are starting to spread’. Een van de zinnen uit het eerste lied van de nieuwe musical Catch me.

Deze woorden omschrijven de voorstelling precies. In deze musical zie je dat binnen de relaties tussen de vijf naasten van de net overleden Dean (32) flinke scheuren ontstaan.

De wijze waarop schrijvers Arnoud Breitbarth en Chris Czornyj deze scheuren hebben vormgegeven is fenomenaal. Hoofdrolspeler Dean heeft zichzelf van het leven ontnomen, maar ook al identificeer je jezelf niet met Dean of een van zijn naasten, de tekst raakt je diep vanbinnen.

Catch Me staged reading 6

De teksten worden begeleid door een driekoppige band van piano, gitaar en cello. Een mooie combinatie om de melancholiek van het verhaal echt tot leven te laten komen.

Catch Me staged reading 25

De twee voorstellingen op vrijdag 7 juli waren een introductie van ‘Catch Me’ aan producers in en buiten Nederland. Na twee weken in Londen en twee voorstellingen in Nederland is het volgens Breitbarth en Czornyj tijd dat meer mensen komen kijken naar hun ‘kunstwerk’.

Catch me is het zeker waard om aan de wereld te laten zien door de combinatie van het geheel. De teksten, de muziek, maar ook het spel van de geweldige zeskoppige cast.

Catch Me staged reading 28

Dean tobt al een tijd met zichzelf. Is hij wel goed genoeg, is hij zijn verloofde wel waard, doet hij zijn werk goed genoeg? Levensvragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar voor Dean te zwaar zijn geworden om mee door te leven. Het spel van Dean gespeeld door Jorrit Ruijs is kwetsbaar, maar toch heel grijpbaar voor het publiek.

Dean zijn verloofde Sarah, gespeeld door Celine Purcell, zet de rol neer van rouwende partner, maar lijkt ook vrede te hebben met het overlijden van Dean. Het bovenhalen van oude herinneringen doet haar goed, maar maakt ook dat ze zich geen houding weet te geven hoe ze moet omgaan met alle emoties. Celine zet deze emoties heel mooi en ingetogen neer, waardoor het niet overtrokken is.

Catch Me staged reading 42

Zus Christine en zwager Colin merken dat de dood van Dean hun huwelijk geen goed doet. Ze ergeren zich steeds meer aan elkaar. Voor de rol van Christine hadden ze geen betere actrice/zangeres kunnen kiezen dan Jorien Zeevaart. De emoties die Jorien laat zien zijn zo echt dat je haar verdriet en twijfels echt voelt. John ter Riet zet met zijn rol een man neer die uit een diepe put is gekropen met steun van het geloof dat hij keer op keer predikt. Crhistine irriteert zich daar mateloos aan op haar beurt.

Catch Me staged reading 70

Ruud van Overdijk in de rol van vriend Harry en Steven Roox als Marc, de collega van Dean vechten om wie hem nu het beste kende. Is het Harry die Dean al kent sinds zijn kindertijd of is het Marc die drie jaar lang aan het bureau tegenover hem zat. De solo van Steven is prachtig. De intonatie en overgave in zijn stem, toont dat hij zich niet zomaar gewonnen geeft.

Nu is het wachten, gaat ‘Catch me’ de wereld in? Wat ons betreft wel!

Muzikale begeleiding:
Gerbrand van Kolck
Onno Postma
Brendan Jan Walsh

Klik hier voor de fotoimpressie

Lees ook:
In gesprek met Arnoud Breitbarth…..

Verslag: Marloes Romeijn
Fotograaf: Peggy de Haan