Wat doe je als je het volledige maken van theater wil meemaken? Dan schrijf je een stuk, maak je het decor, zorg je voor de kleding en regisseer je dat, maar speel je niet mee in jouw eigen voorstelling. Die ervaring wilden Iris Spies en Noa Groenen meemaken met hun voorstelling ‘Lief’. Zij zijn derdejaars studenten Muziektheater Fontys en maakten voor hun minor deze voorstelling.

Het begon met het schrijven van teksten, het componeren van muziek, het vertalen van nummers, regisseren, lichtplan maken, geluid en alles wat erbij komt kijken. Toen wij Noa en Iris spraken, was Iris schor en Noa moe maar de vrouwen keken vol vertrouwen uit naar de uitvoering van ‘hun’ voorstelling.

Om te komen tot een stuk stond het eerste jaar van het project in het teken van schrijven met ‘verslaving’ als centraal thema en dit keer niet uit het perspectief van de verslaafde maar vanuit de naaste. Nadat het script klaar was, ging het om het spel waarbij het script regelmatig gewijzigd moest worden. Het resultaat mag er absoluut wezen.

In ‘Liefde’ toonden Noa en Iris een verhaal uit het oogpunt van de naaste die een verslaafde zichzelf ziet verliezen en ten onder gaat. Hoe ver ga je voor iemand waarvan je zielsveel houdt en waar trek je een grens hoewel de liefde je verscheurt. In deze voorstelling keken we naar de herinnering van de hoofdpersoon gespeeld door Arnout Bultje die zijn geliefde, gespeeld door Kim Cornelissen, langzaamaan haar verslaving kapot ziet gaan. Het verhaal is meeslepend en het verdriet van de man is hartverscheurend en je leeft mee met het personage dat met overtuiging door Arnout gespeeld wordt. De vrouw trekt als het ware een muur om zich heen door haar verslaving en Kim weet haar op een indrukwekkende manier neer te zetten.

Iris en Noa hebben zich volledig ingezet om dit prachtige stuk te maken waarbij je als publiek meegaat in alle emoties. De muzikale leiding was in handen van Jelle Ruijssenaars. De minor begeleiding werd door Erik Vlasblom en Roeland Vos gedaan.