De concertante Oma, gespeeld door de derdejaars studenten aan de Fontys Hogeschool Musicaltheater, is een rauwe voorstelling over Oma in Urk die 11 kleinkinderen had. Op een dag in de zomer spoelt er een container aan in de haven die was volgepakt vluchtelingen, die de oversteek niet gered hadden. Één meisje kwam er levend uit en toen had oma 12 kleinkinderen. Kleinkinderen die elk hun eigen levensverhaal kennen.

De voorstelling is geïnspireerd door het personage Kniertje uit ‘Op hoop van Zegen’ van Herman Heyermans. Regisseur Alexandra van Marken stelde zich voor hoe de kleinkinderen van Oma zouden leven en hoe hun leven zou verlopen. In de kleine gemeenschap van Urk speelt geloof een grote rol maar hoe gaan de kinderen daarmee om? Hoe gaat de gemeenschap van Urk daarmee om? Wordt alles met de mantel der liefde bedekt of komt de waarheid uiteindelijk boven? Hoe tolerant is men of broeit er iets net onder de oppervlakte?  Hoe gaat de gemeenschap om met agressie, discriminatie en afgunst?

Het leven van de 12 kleinkinderen gaat gewoon door na de dood van oma. Ieder met haar of zijn eigen normen en waarden. Elk jaar wordt het kerstfeest gevierd in het dorp. De vraag is dan; drinken we witte of rode wijn. Is die rode wijn nu wijn of drinkt men het bloed van Jezus? Hoe sterk is het geloof en waar is die erfenis nu gebleven? Hoe ontsnap je uit de gemeenschap? Is dat überhaupt wel mogelijk?

De studenten vertellen de intrigerende, rauwe en macabere verhalen met humor, waarbij ze de dunne lijn daartussen minutieus en met succes bewandelen. Als publiek word je dan steeds heen en weer geslingerd tussen uiterste gevoelens waardoor de studenten uitstekend in hun opzet geslaagd zijn met deze voorstelling.

Deze voorstelling wordt nog gespeeld op 26 maart in het Klokhuis te Antwerpen: 20.00 uur (kaarten reserveren via www.klokhuis.be) en 5 april in de Gelderlandfabriek te Culemborg: 20.00 uur (kaarten reserveren via www.degelderlandfabriek.nl)

Cast:

Brecht van Arnhem, Danique Bol, Marit Dollevoet, Jimi Hendrikse, Joris de Hoop, Ricky Kooyenga, Michael Muyderman, Chris Schep, Maud Stroux, Juliëtte van Tongeren, Sammy Uivel en Nori de Winter.

Creatives

Piano/ Harmonium: Don Frints
Muzikaal leider: Jack Breikers
Script en regie: Alexandra van Marken
Muziek van o.a.: Jeroen Zijlstra, Jacques Brel en Don Frints