Het is de dag van de Amateur Musical Awards 2017. In een vijfsterren hotel verblijft West End legende Claire Moore, bekend door haar vertolking van Christine in The Phantom of the Opera en haar rol Ellen in Miss Saigon. Die avond zal de actrice de award voor Beste Ensemble uitreiken in theater Carré.

“Ik ben al een aantal keer in Nederland geweest. Ik vind het hier geweldig. Ik ben hier vijfentwintig jaar geleden geweest, dus het werd hoog tijd dat ik een keertje terugkwam. Nu ben ik er, en ook nog eens voor zo’n belangrijke avond. Het is belangrijk dat amateurs ook eens in het zonnetje worden gezet. Ik hoop dat ik dat respect voor amateurs thuis ook kan leren aan mensen.

Ik kom een dorpje uit het noorden van Engeland. Daar draaide het leven om werken in de mijnen, daar dacht niemand aan spelen op toneel. Gelukkig kreeg ik steun van iedereen om me heen. Vooral van mijn familie. Mijn vader was een jazzpianist. Van hem leerde ik veel over muziek. Ik kreeg pianolessen van mijn vader, maar ik wilde liever zingen. Mijn vader speelde dan op zijn piano en ik zong met hem mee. Mijn docent Engels gaf me een kleine solo in een operette en vanaf dat moment mocht ik van mijn ouders op zangles. Toen ik naar de muziekschool ging leerde ik een percussionist kennen. Hij was ook een componist. Van hem kreeg ik mijn eerste rol in een pop-rock musical. Het heette “Visiting Day”, maar ik geloof niet dat je het ergens terug kunt vinden. Daar is mijn liefde voor theater begonnen. Sindsdien wist ik wat mijn droom was.

Mijn eerste baantje op West End was in Camelot. Ik zat in het ensemble en ik mocht een kleine solo zingen. Daarna deed ik auditie voor Little Shop of Horrors. Ik was understudy van Ellen Greene. We hadden amper geoefend, maar toch mocht ik haar een keertje overnemen. Recensente Joanna Lumley zat in het publiek en zag me spelen. In haar recensie was ze zo positief over mij, dat ik de rol mocht overnemen. Sindsdien ging ik hele grote rollen spelen. Toen kwam The Phantom of the Opera.

Ik zal mijn eerste voorstelling in die musical nooit meer vergeten. Ik was de alternate van Sarah Brightman, die ook Christine speelde. Het was zaterdagochtend toen ik een telefoontje kreeg dat Sarah zich niet lekker voelde. De man die me belde zei dat we de voorstellingen gingen cancelen en dat ik maandag op moest. Maar dat vond ik veel te lang duren! We spraken af dat we het stuk een keer door gingen spelen en als het goed ging, zou ik dat weekend nog spelen. Die middag repeteerden we en ’s avonds ging ik op. Toen ze omriepen dat Sarah niet zou spelen, wilden mensen hun geld terug. Er werd verzocht om toch te blijven zitten. Toen “Think of me” klaar was, ging het publiek los. Ik was nog nooit zo zenuwachtig geweest, maar het was iets wat ik nog nooit had meegemaakt.

Nadat ik in Miss Saigon en Les Misérables speelde, wilde ik graag weer klassiek zingen. Toen ben ik teruggegaan naar The Phantom. Ik moest stoppen omdat ik vijf maanden zwanger was van mijn eerste kindje, anders was ik nog veel langer gebleven.
Ik voel me heel geliefd als er mensen naar mijn voorstelling komen kijken en na de show met me willen praten. Ik vind het geweldig. Zij zijn degenen die hun geld uitgeven om naar jou te komen kijken.

Soms spreek ik nog eens af met Michael Crawford. Hij speelde The Phantom, die in de musical Christine alles leert over muziek. Als we elkaar dan weer eens zien, geef ik hem af en toe zangles. Zo is het cirkeltje weer rond.”

Interview: Eileen Bosch
Foto: Peggy de Haan