Aiko Adriaensen, Floris Devooght, Babette Ploegmakers en Joke van Robbroeck zijn vierdejaars studenten van de Fontys Hogeschool Musicaltheater die gisteravond hun afstudeervoorstelling presenteerden in De NWE Vorst in Tilburg.

Deze vier studenten willen het publiek met deze korte Eigen Werk presentaties een impressie geven van wat hen op dit moment inspireert, fascineert, intrigeert of wat misschien simpelweg, een warm gevoel bij hen oproept.

De spits werd afgebeten door Joke van Robbroeck die net als haar medestudenten door Alexandra van Marken werd gecoacht. Joke speelde haar solo “Ik ben te dronken om te neuken”. Joke begon haar solo in een café met een aantal vrienden die later het orkest vormden en trapte krachtig vocaal af met haar mooie stem. Als kind van gescheiden ouders kon ze met het feit dat ze op twee adressen moest leven moeilijk omgaan. Haar vader gaf haar weinig aandacht en als hij dronken was, een paar maal per maand, sloot hij haar op. Doordat ze weinig aandacht kreeg, zocht ze aandacht bij jongens. Gedurende het stuk gaf ze zich letterlijk en figuurlijk bloot. Deze solo was gedurfd maar zeker niet over de top. Joke doseerde haar gevoelens binnen haar solo.

Joke Babette Aiko en Floris 25

Joke haar solo werd gevolgd door de solo van Babette Ploegmakers met de titel “Niemandsland”. In “Niemandsland” kan het meisje in haar jeugd vluchten in een fantasiewereld als ze het moeilijk heeft. Als ze op een dag de ware liefde heeft gevonden, wil ze dit delen met haar moeder naar wie ze op zoek gaat. Nadat ze overal heeft gezocht, vindt ze haar moeder hangend aan een boom. Nu kan ze niet meer vluchten in Niemandsland en moet ze leven met de realiteit. Een harde realiteit, maar aan het einde van het verhaal is daar dan toch de grote liefde die haar opvangt. Babette speelt haar solo prachtig en weet de emotie goed te doseren.

Joke Babette Aiko en Floris 42

Aiko Adriaensen speelde haar solo “Kennedy” en begint meteen met het opsommen van een hele reeks levensmiddelen. Al snel blijkt dat ze bij de Albert Heijn werkt. Elke dag gaat ze daar gewoon aan het werk met als absoluut hoogtepunt de spelling van de prijskaartjes. Elke dag hijst ze zich in dezelfde comfortabele kleding van haar werkgever. Omdat ze werkt bij Appie ontvangt ze wel 20 % korting op haar boodschappen. Ze is afgestudeerd aan een musicalopleiding en vertelt over de stress van audities doen. Door de stress en druk van die audities besluit ze te blijven werken bij Albert Heijn. Toch voelt haar leven leeg en doelloos en dus neemt ze een kat. Als die echter dictatoriale trekjes begint te krijgen, besluit ze hem uit de weg te ruimen. De magnetron, gespaard met zegels van de AH, blijkt het perfecte middel. Aiko voorzag bestaande musicalnummers van haar eigen teksten die pasten in deze solo en zong deze nummers met kracht en overtuiging. Zij liet het publiek schatteren van de lach. 

Joke Babette Aiko en Floris 52

Floris Devooght heeft bij zijn voorstelling de volgende tekst:

Wat kunnen we doen aan ongelukkige mensen?
Mannen en vrouwen, die falen, die vallen.
Die niet in staat zijn om op hun eigen benen te staan.
De ongelukkig uitgebroede…
Hoeveel therapeuten en psychologen 
zullen we nog nodig hebben, hoeveel autismetests…
Hoeveel overleg, koffie met melk en suiker
 zal er nodig zijn 
om in te zien 
dat niets, maar dan ook niets zal helpen.
 Slechts een volle tank met brandstof.

TuTuTu van Floris Devooght is een zoektocht naar het ware anti-ongeluk. Floris begint zijn solo op spitzen en danst daarmee het hele toneel over met een komische ondertoon. Floris beschrijft de situatie van zijn zusje, en de uiteindelijk laatste daad in haar leven. Floris weet met zijn verhaal het publiek te raken en te beroeren. Lijkt zijn solo in het begin grappig, tijdens zijn solo maakt Floris een ommezwaai en komt de realiteit ineens gruwelijk dichtbij. Floris speelt met gevoel en doseert de dramatiek waardoor de solo dicht bij hem bleef.

Joke Babette Aiko en Floris 95

Opvallend was dat op deze avond mooie maar vooral ontroerende verhalen werden verteld die werden gemaakt door vier studenten die beschikken over schitterende stemmen. Hiermee bewijzen ze veel in hun mars hebben en klaar te zijn voor de wereld buiten school.

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

De studenten van Fontys zijn een studentenbeweging begonnen. Je leest meer op https://www.facebook.com/hetakkoord