Nog voor de generale repetitie van vandaag mochten wij gisteravond een exclusief kijkje nemen bij Rubens. We zagen een stuk van de kostuumrepetitie en waren nu al zeer onder de indruk.

Kasteel de Merode

Van 17 augustus t/m 1 september is het kasteel de Merode voor de derde keer het feeërieke decor voor een openlucht musical, dit keer over het leven van Rubens. Een avondvullend spektakel vol zang, dans en theater, gebracht op een drijvend podium op de slotgracht van het prachtig kasteel de Merode uit Westerlo. Via een indrukwekkend podium vol led-lampjes kan de schilderpracht van Rubens op spectaculaire wijze in beeld gebracht worden.

Bij binnenkomst kom je onmiddellijk terecht in de tijd van de Gouden Eeuw: het Rubensdorp met historisch nagebouwde huisjes. In elk pittoresk huisje valt iets te beleven. Zo kan je ontdekken hoe een bakkerij eruitzag, wat er in een toenmalige drukkerij gebeurde, waar mensen zich in het dagelijks leven mee bezig hielden, … Kortom, de moeite om op tijd naar het kasteeldomein af te zakken.

Jan Schepens zal de rol van Rubens vertolken. Hij wordt vergezeld door 2 kompanen, gespeeld door Hans Peter Janssens en Nordin de Moor. Verder zijn er Liv Van Aelst, Elke Buyle, Sven Tummeleer, Joke Van Robbroeck, Sébastien De Smet en Glenn Desmedt die in de huid kruipen van interessante historische figuren die Rubens gedurende zijn levenswandel ontmoette. De acteurs worden bijgestaan door 147 figuranten (van 7 t/m 70 jaar oud die voornamelijk uit de omgeving komen) die de bezoekers al van bij aankomst op het kasteeldomein meenemen in de juiste setting en sfeer. Daarnaast hebben de derdejaars musicaltheater van de Fontys Hogeschool te Tilburg een grote rol in het geheel. De choreografie is o.l.v. Florian Boutonnier. Doordat een deel van het reusachtig drijvend podium nét onder het wateroppervlak gebouwd zal worden, kan er zelfs op het water gedanst worden! Iets wat we aan het einde van de eerste acte zagen.

De muziek wordt live gebracht door een 10-koppig live-orkest onder leiding van Sam Gevers, die de historisch getinte en bijna filmische muziek speciaal voor deze musical schreef. Het decor is een indrukwekkende ledwall van 250 m² bevestigd aan een stelling van 120 meter lang en 6 meter hoog. Er zijn ruim 800 historische kostuums.

Het verhaal van Rubens

De musical Rubens vertelt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De voorstelling gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby’s. Daar wordt ‘Kindermoord van Bethlehem’, een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 2 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het schildersatelier, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabelle en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en zowel zijn vrouw als kind worden geplaagd door een slepende ziekte.

Er zijn 30.000 tickets in totaal te koop. Iedereen speelt met veel bezieling, het grootse decor ziet er geweldig uit en de muziek is imposant. Mocht je deze voorstelling willen zien, wacht dan niet te lang. Negentig procent van de kaarten zijn al verkocht. Deze voorstelling mag je eigenlijk niet missen. Wij kijken al uit naar de première.

Cast:

Rubens – Jan Schepens
Kunstschilder Oscar Jod – Hans Peter Janssens
Gravin de la Ligne en Maria de Medici – Elke Buyle
Hertog van Alva, Otto van Veen en Caravaggio – Sebastien de Smet
Tobias Verhaegt en Koning van Spanje – Sven Tummeleer
Kunstschilder Matthias Apostel – Nordin de Moor
Madeleine van den Herberg en Isabella Brant – Joke van Robbroeck

Kijk voor meer informatie op http://historalia.be

Voor de uitgebreide fotoreportage klikt u hier.