Zaterdag 14 juni ging de theaterproductie War Horse in première in Koninklijk theater Carré in Amsterdam. War Horse is magisch theater, waarbij het publiek vanaf minuut één wordt mee gezogen in het verhaal. 

Het verhaal van War Horse is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo en bewerkt door Nick Stafford. De combinatie van theater met levensgrote poppen is niet nieuw maar de keuze voor paarden en de opzet is dat zonder meer. The Lion King staat bij velen in het geheugen gegrift maar deze opzet is aanmerkelijk anders. De paarden zijn tot in detail nagemaakt en ook qua beweging zoals het lopen en de ademhaling zijn het net echte paarden. Daarnaast is War Horse een theatervoorstelling waarin je wordt meegenomen in de beleving van een oorlogsverhaal.

War Horse speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog waarbij er nog nauwelijk tanks waren en er van paarden gebruik gemaakt werd op het slagveld. Het paard Joey ontmoet de jongen Albert, gespeeld door Kay Greidanus, als veulen en samen groeien zij op. Kay vertolkt de rol van Albert goed, door zijn spel zie je de jongen groeien van een kleine jongen van 13 tot een heldhaftige kolonel. De vader van Albert, gespeeld door Bas Keijzer, is een boer die in de schulden zit en probeert zijn hoofd boven water te houden. Als hij Joey kan verkopen, ontstaat er een conflict tussen vader en zoon. Ook als je bedenkt dat zijn schulden ook worden veroorzaakt door het gokken tussen Albert en zijn broer Arthur, gespeeld door ras-acteur Filip Bolluyt. De relativerende factor is Annick Boer die met haar timing voor humor de komische factor is in het verhaal. Remco Sietsema is een muzikant, die het verhaal logisch aan elkaar verbindt door zijn zang en hierdoor de rol van “Songman” vervult.

War20Horse20premiere-20

War Horse vertelt het indrukwekkende verhaal van de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey verkocht wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden voor de ogen van het publiek tot leven worden gebracht op het toneel. De puppeteers zijn duidelijk zichtbaar in de paarden maar door hun natuurlijke bewegingen die horen bij een paard lijkt het of je naar een echt paard zit te kijken met alle emoties. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat je als bezoeker geheel mee leeft met Joey. Het bewegen van de oren, het maken van de hinnikgeluidjes, het zwiepen van de staart. Aan alles is gedacht. Voeg daarbij de interactie met de acteurs op het podium en je wordt automatisch meegesleept in het verhaal. De emotie in de zaal is voelbaar wanneer Joey het zwaar krijgt in de oorlog en de zoektocht van Albert naar Joey tot een einde komt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe liefde voor dieren mensen in tijden van oorlog verbindt.

Het decor is simpel van opzet zonder dat het publiek moet gaan raden waar de scènes zich afspelen. Men maakt gebruik van projecties op het doek boven de spelers en creëert daarmee een voorstelling die de fantasie van het publiek nog voldoende actief houdt. Samen met het decor zijn ook vogels in de vorm van poppen aanwezig. Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de zaal door de paarden en de cast. Na afloop kreeg de cast een minuten lange staande ovatie die zeer verdiend was. 

War20Horse20premiere-22

In het kader van het Holland Festival speelt deze immense productie in Carré waarna de reis wordt vervolgd naar Rotterdam (2x), Breda, Groningen, Apeldoorn en tot slot Heerlen in april 2015. War Horse is een voorstelling die je eigenlijk niet mag missen. Al is het wel raadzaam om niet te ver van het toneel te gaan zitten want anders mis je toch wel de mimiek van de cast en de paarden. 

De fotoreportage vind je hier.

Verslag en video Marloes Romeijn
Foto’s Peggy de Haan

Lees ook:
Echt paard onder de indruk van Joey uit War Horse

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.