Musicalsites was gisterenavond te gast bij de Jerusalem Passion. Een modern klassiek muziekstuk dat werd gespeeld in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag. De juiste plek voor een schitterend stuk, dat de Jerusalem Passion zonder enige twijfel is.

De Jerusalem Passion is geschreven door de Australische componist Murray Wylie die het begin componeerde in 1997 dat werd opgevoerd door een koor van 42 personen. In de jaren daarna orkestreerde en herzag Wylie de Passion en kwam tot dit schitterde resultaat. Dirigent Hans Matla luisterde in 1996 naar een cassettebandje en nam contact op met Murray Wylie wat uiteindelijk resulteerde in de ontvangst van het muziekmateriaal.


Het plan van Hans Matla was, om er direct een degelijk en goed project van te maken. Daarom heeft hij een stichting opgericht. Uit diverse hoeken van het land ( we noemen enkele voorbeelden: Bodegraven, Dordrecht, Gendringen, Prinsenbeek, Wageningen) kwamen mensen in Voorburg bij elkaar, om één groot koor te (gaan) vormen. Zangers, die ook weer op eigen koren actief zijn. Of het nu de eerste mooie dag van het jaar was of een feestweekend, of het hagelde en sneeuwde of slecht uitkwam, steeds was de repetitiezaal vol.

Jerusalem Passion-9

Na het eerste concert in 1999 in de grote Kerk in Den Haag volgde concerten in de Doelen in 2000, 2001, 2008 en 2010 waarna de Jerusalem Passion in 2011 op reis ging naar Praag waar voor het eerst de Passion in het buitenland werd gespeeld. In een bijna uitverkochte zaal werd het stuk door ongeveer 250 zangers uitgevoerd, met eigen instrumentalisten, verteller en solisten, in samenwerking met het Praags Symfonie Orkest. De planning was om de Jerusalem Passion in 2012 weer uit te voeren maar dit werd uitgesteld tot 2013.

Deze Jerusalem Passion kent een line up die op zichtzelf al indrukwekkend is.
Remko Harms tenor
Juta Bolsius, sopraan
Denise Matla, sopraan
Anneke van Es, mezzo-sopraan
Roberto de Groot, bas

Alina Konstantinova, piano
Peter van Dongen, piano
Wim de Penning, orgel
Christian Seijkens, verteller

Jazz combo:
Freya de Mink, toetsen
Peter Koppenaal, drums
Ludmil Krumov, gitaar

Het schitterende Promenade Orkest. Het Groot JP 13 Koor, bestaande uit concertkoor Corda Vocale uit Den Haag, IKK Jedid-Jah uit Oud-Beijerland en het Jerusalem Project Koor.

Jerusalem Passion-15

De muziek van de Jerusalem Passion is op sommige momenten overweldigend en op andere momenten klein en kwetsbaar, ondanks de grote van het orkest en zangers, voeg daarbij de diverse solisten en er ontstaat een indrukwekkend en boeiend muzikaal avondvullend programma waarbij je merkt dat mensen graag willen applaudisseren maar dat dan pas in de pauze of aan het einde van de avond doen zoals verzocht is. De muziek is niet zwaar maar dat komt grotendeels doordat het eigentijds is van opzet en een genre op zich is dat past in deze tijd. Vanaf het begin wordt het publiek meegesleept en wordt pas losgelaten aan het einde van de Jerusalem Passion. De solisten staan opgesteld achter het orkest maar qua geluid past het precies in het geheel zonder dat de solisten meteen ondergaan in het muzikale geweld.

Het verhaal, vertelt door Christian Seijkens, haalt je niet uit het stuk. In tegendeel. Het verhaal vormt een welkome aanvulling voor het publiek, met name voor sommige mensen die de Engelse taal niet machtig zijn. Het verhaal van de Jerusalem Passion gaat verder dan de Mattheus Passion en het beschrijft het lijdensverhaal van Christus in deel een voor de pauze. In deel twee wordt gezongen en verteld over het nieuwe en eeuwige Jerusalem. Het verhaal gaat dus eigenlijk over twee steden, het aardse Jerusalem en het hemelse Jerusalem. Het resultaat van deze avond is een uitzinnig publiek dat nog net niet op de banken gaat staan. Dirigent Hans Matla wordt aan het einde van de avond gedecoreerd voor zijn verdienste gedurende 40 jaar als ridder in de orde van Oranje Nassau.

Jerusalem Passion-30

De plannen voor de Jerusalem passion stoppen niet bij deze voorstelling maar gaan door met een volgend concert in het buitenland waaraan nu hard gewerkt wordt. Een terechte keuze aangezien deze muziek door iedereen gehoord moet kunnen worden.

Klik hier voor de fotoreportage.

Lees ook:
Haal het doek maar op voor ‘Sonneveld’