In de piste van Carré speelden en zongen castleden van Soldaat van Oranje een aantal scenes en liedjes uit de musical. Sinds 2010 gaat de Nationale Dodenherdenking door, na de twee minuten stilte op de Dam, in het theater. Op 4 mei 2012 vond de derde editie van “Theater Na de Dam” plaats in theaters in Amsterdam en daarbuiten.

De musical Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Erik 23 jaar en studeert in Leiden. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

De scènes en liedjes werden afgewisseld door bijdragen van een aantal speciale gasten. Zo was Ellis Brandon, de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft, te gast. Haar kleindochter Carlijn Vis (1983) schreef een roman gebaseerd op de belevenissen van haar oma. Ellis was 17 jaar toen de oorlog uitbrak en rolde vrijwel direct in het verzet. ‘Je laten bezetten, dat deden we niet. Dat is nooit een optie geweest.’ Het verhaal is opgetekend in “Vrij spel”en daar werd vanavond een kort stuk uit voor gelezen door Carlijn.

alt

De keuze om in het verzet te gaan, niets te doen of samen te werken met de Duitsers stond centraal in deze versie van “Theater Na De Dam”. Anne Wil Blankers begon de avond met een gedicht gevolgd door het eerste stuk van de Soldaat van Oranje waar Erik kiest om zijn vriend Anton niet te steunen als de ouders van Anton opgepakt zijn omdat het NSB’ers zijn.

Gedurende de avond worden op een groot videoscherm beelden vertoond uit de oorlog. Tijdens de scene ” De wolk in de verte ” van Soldaat van Oranje zie je dat Rotterdam wordt gebombardeerd. Waar dat in de voorstelling gebeurd met een overvloed aan beelden is nu gekozen voor een beeld. Rotterdam dat geheel is platgebombardeerd en waarvan slechts de Laurenskerk nog overeind staat. Loes Haverkort zong een schitterend nummer waarbij de sfeer bepaald werd door een gesneuvelde soldaat die groot werd geprojecteerd. Een soldaat die in de eerste dagen van de oorlogen is gesneuveld.

alt

Treinen, die staan voor velen voor romantiek maar die, zoals voorgedragen in een gedicht door Trudy de Jong, ineens een hele andere betekenis krijgen en als het ware in het donker opgeslokt worden als de Joden getransporteerd worden naar de kampen waar duizenden Joden werden omgebracht. Treinen die maar bleven rijden wat de geallieerden ook deden om ze te stoppen. Linde van den Heuvel zong ook een solo over een Joodse man die opgejaagd wordt door Duitse Soldaten. Dit wordt meteen gevolgd door beelden van de transporten per trein waarmee joden werden vervoerd naar de kampen. De cast van Soldaat van Oranje speelde de scene “Verboden voor Joden” gevolgd door het prachtige nummer ” Als wij niets doen”.

Bram, de zoon van Bart de Vries las een gedicht voor van Willem Wilmink. Het verhaal van een Joodse Goochelaar, Ben Ali Libi, die ook wordt afgevoerd en zichzelf helaas niet vrij kan goochelen en om wordt gebracht in een vande kampen waar hij per trein naar toe is gebracht. De voorstelling werd afgesloten met de reprise van ” Als wij niets doen” De avond in theater Carré maakte veel los bij de aanwezigen en het stemt tot nadenken zoals al eerder werd gerefereerd door de voorganger in de mis voorafgaand aan de dodenherdenking op de dam. Onze oorlogsslachtoffers mogen nooit vergeten worden, de geschiedenis mag nooit vergeten worden zodat wij er van blijven leren en dit nooit meer zal en mag gebeuren.

alt

De cast bestond vanavond uit: Bart de Vries, Thirsa van Til, Karolien Toensma, Hanneke Engels, Miriam Venema, Raymond Paardekooper, Dook van Dijck, Sander van Voorst tot Voorst, Melissa Drost, Kevin Schoonderbeek, Rutger Bulsing, Sophie van Veldhuizen, Anne Lamsvelt, Linde van den Heuvel, Joey Schalker, Thijs Steenkamp, Kirsten Fennis, Willem-Jan Stouthart, Niels van der Gaarden, Robbert van der Bergh, Trudy de Jong, Karin Bos, Anne Wil Blankers, Matteo van der Grijn, Loes Haverkort, Floris Verbeij – piano, Bram de Vries en Sanne Bijker – Cello.