Gisteravond ging de voorstelling ‘Pijnstillers’ in première. De voorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee is een energieke musical die past in het rijtje van de andere Carry Slee voorstellingen die ‘Homemade productions’ al eerder ten tonele bracht.

Robin van den Heuvel, die we eerder konden zien in de voorstellingen ‘Spijt’ en ‘Afblijven’ als actrice, had de regie in handen. Onder haar leiding spatte de cast van het podium. Vooral de jonge actrice Donna-Jo Aarts valt op met haar goede timing en energie. Het spel van de acteurs was sterk en krachtig en zeker naar het einde toe, wist de cast een goede breekbare sfeer neer te zetten, waarbij de zaal stilviel. De muziek, gecomponeerd door Jeroen Sleyfer, past naadloos in deze productie. De strakke choreografie en ijzersterke samenzang sloot daarbij goed aan.

Gezamenlijk repetitieproces

Het repetitieproces waarbij de gehele cast altijd aanwezig was, zorgde voor een hecht groepsverband, wat zeker terug te zien was in het samenspel op het toneel. Ook in de toffe, moderne choreografieën die goed aansluiten bij de muziek waren de acteurs hard samen aan het werk. De spelers zijn ten alle tijden op het toneel aanwezig wat ervoor zorgt dat ze écht met z’n allen het verhaal vertellen. In het begin heb je als toeschouwer even tijd nodig om te achterhalen wie, wie is en wat de onderlinge relaties van de personages zijn, maar gaandeweg kom je daarachter en nemen de spelers je mee in hun individuele verhaallijntjes.

Zwaar thema maar ook tijd voor een lach

Hoewel het stuk een zwaar thema aansnijdt; kanker en leven met de dood opkomst, blijft er genoeg te lachen over. De vlotte dialogen zorgen ervoor dat je er als publiek goed bij blijft en de grappen zetten de verschillen tussen de twee generaties op scherp. Zo is er voor de ouders in de zaal ook zeker iets om lachen. Het gevaar van deze grappen is wel dat de dramatiek van het onderwerp af en toe wordt weggelachen en soms de kern van het verhaal onaangeraakt blijft. Misschien wel een bewuste regiekeuze aangezien er veel jeugd in de zaal aanwezig is.

Niet alleen de verhaallijn van de ziekte moeder wordt verteld. Onderwerpen als je eerste (ingewikkelde) liefde, seksuele geaardheid en relatie tussen ouder en kind komen langs, waardoor het een actuele voorstelling is die goed aansluit bij de doelgroep.

Deze jongere musical is nog vele malen te zien in theaters door heel Nederland.

Meer informatie over Pijnstillers vind je hier.

Leeftijd 12+

Cast

Alexandra Alphenaar | Mitch Wolterink | Ridder van Kooten | Donna-Jo Aarts | Iris Bakker | Danique Bol

Creatives

Regie: Robin van den Heuvel | Muziek: Jeroen Sleyfer | Script: Dick van den Heuvel | Boek: Carry Slee

De voorstelling heeft geen pauze en duurt ongeveer 90 minuten

Verslag en interviews: Jolijn Tuenter
Scene foto’s: Melanie den Otter
Slotapplaus foto’s en video: Rob de Haan

Lees ook:
La Bohème en Rent komen samen in ‘Generations’

er zijn geen afbeeldingen gevonden