Gare de Lyon: een mooi liefdesverhaal

Actrice Jette van der Meij en acteur Bartho Braat (onder andere bekend van Goede Tijden en Slechte Tijden) zijn samen te zien in de mooie voorstelling Gare de Lyon geproduceerd door Venmans Productions. Een prachtig muziektheaterstuk over twee geliefdes die elkaar naar 30 jaar weer terugvinden. De voorstelling Gare de Lyon is gisteren in première gegaan in het DeLaMar theater te Amsterdam.

gare
Het stuk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van Rachel en Gerard; twee jonge geliefdes die elkaar in 1942 in Parijs ontmoeten. Zodra de Duitsers de stad bezetten, verandert de relatie radicaal. Rachel moet als Jodin de stad ontvluchten en Gerard gaat bij het verzet. Zij spreken voor het vertrek van Rachel af dat zij elkaar na de oorlog weer zullen ontmoeten op het station Gare de Lyon. Elk kwartaal zullen zij op een dinsdag om 12 uur stipt elkaar op het station opwachten tot ze elkaar weer hebben teruggevonden. Echter gaat het niet zoals gepland en zien ze elkaar pas 30 jaar later terug. Na verloop van de voorstelling wordt duidelijk waarom.

Een theatrale voorstelling met maar twee spelers: Jette en Bartho. Samen vertolken ze verschillende personages tijdens de voorstelling. Door op een subtiele manier een bril of een hoedje op te zetten, wordt snel duidelijk dat ze wisselen van personage. Door gebruik van oude videobeelden van onder andere de cadans van een trein, van Parijs en een dorp wordt snel duidelijk waar een fragment zich afspeelt. Dit maakt dat het publiek het verhaal goed blijft volgen, ondanks dat de oude videobeelden als afleidend kunnen worden ervaren en het niet altijd duidelijk is in welke tijd een fragment zich afspeelt. Het spelen met tijd en de schakeling van fragmenten, maakt nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.

Een mooi, theatraal en spannend verhaal over twee geliefdes die elkaar na 30 jaar weer terugvinden op het station Gare de Lyon.

Romanca van Vuure