Na producties als ‘Zorro’ en ‘Oliver’ brengt musicalvereniging Westend nu een musical van Nederlandse bodem naar Schouwburg Het Park in Hoorn: Wat Zien Ik?!. De musical vol Amsterdamse humor én schrijnende plotwendingen wordt begeleid door een live orkest.

De oer-Hollandse comedy Wat Zien ik?!speelt zich af op de Wallen van het Amsterdam in de jaren zestig. Hier volgen we de perikelen van prostituees (of sociaal werkers, zoals zij zichzelf noemen) Greet en Nel. Hun hilarische belevenissen, onmogelijke liefdesaffaires en de bonte stoet aan klanten en buurtgenoten staan centraal in het verhaal, dat gebaseerd is op het boek van Albert Mol.

Herkenbaar

Marlou Schoen uit Hoorn speelt en zingt inmiddels drie jaar bij Westend. Nel is haar eerste grote hoofdrol bij de vereniging, die uit veertig leden bestaat. Daar is ze vanzelfsprekend heel blij mee. ‘Het speelt zich af in zo’n interessante tijd, de jaren ’60. Ik denk dat dit voor een deel van ons publiek heel herkenbaar gaat zijn. Het tijdsbeeld dan hè, niet de ervaringen van Greet en Nel’, lacht Marlou. ‘Daarnaast vind ik het een heerlijke rol om te spelen. Nel gaat van een volgzaam en naïef meisje naar een vrouw die zelf belangrijke, moeilijke keuzes maakt. Dat is een grote uitdaging. En het blijft natuurlijk gewoon fantastisch om met alle leden van Westend op zo’n groot podium te staan.’

Acceptatie op de Wallen

Het is dus niet alleen maar lachen, gieren, brullen. Wat Zien Ik?!kent ook een diepere laag. Daphne de Groot, die Greet speelt, beaamt dat: ‘Natuurlijk is het een heel komische rol, maar het gaat verder dan dat. Misschien wel juist omdat ze zelf een prostituee is, zal Greet iemand niet snel veroordelen. Niet op afkomst, niet op geaardheid, niet op vreemde seksuele voorkeuren – waar ze in het stuk natuurlijk op hilarische wijze mee te maken krijgt. En eigenlijk is die volledige acceptatie voor de mensen om haar heen bijzonderder dan het zou moeten zijn. Maar dat je haar geen kunstjes moet flikken, dat wordt óók wel heel snel duidelijk in het verhaal. Dan komt die fijne Amsterdamse pit naar boven.’

Musicalvereniging Westend bestaat uit 40 enthousiaste leden en brengt al bijna 40 jaar bekende musicals naar Hoorn. Ook bij Wat Zien Ik?! Staat het hele ensemble op het podium. Dat wordt een feestje! Benieuwd geworden naar Wat Zien Ik?! De musical is op 23 en 24 november te zien in Schouwburg Het Park in Hoorn. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hetpark.nlenwww.westendhoorn.nl/kaartverkoop.