Piek van der Kaaden is een Nederlandse actrice die in De Jantjes en Soldaat van Oranje heeft gespeeld. Daarna volgde de rol van Constanze in de musical Mozart!  Hierna vervolgde zij haar weg naar Duitsland waar ze in de musical Ghost schitterde in het ensemble en in de rol van Molly.

Momenteel speelt ze in de musical Pretty Woman waar ze de rol van Scarlett speelt en covert ze beide vrouwelijke hoofdrollen van Vivian en Kit (de beste vriendin van Vivian). Wij spraken Piek kort en vroegen hoe het met haar gaat in Hamburg, waar Pretty Woman speelt.

Het gaat goed met me; vertelt Piek. Ik ben een beetje uit de drukte. Ik ben voor drie posities hier bezig. Sinds we begonnen zijn, eind deze zomer, was het alleen maar rennen, vliegen, springen. Had ik net première voor de ene rol achter de rug, stond de volgende alweer op het programma! Nu kan ik een beetje achteroverleunen en gewoon de voorstellingen spelen. Dat is ook wel een lekker gevoel. Dat je niet naast 8 shows per week, ook overdag nog aan het repeteren bent.

Mozart premiere 13

Het kan zijn dat je Piek ook in de Special Delivery video’s van Greetz hebt gezien waarin ze mensen mag verrassen die om een bijzondere reden door iemand zijn opgegeven. Ik ben laatst een dag op en neer gevlogen om de kerstspecial te draaien. Gelukkig hebben we flink wat aflevering voor mijn vertrek naar Duitsland kunnen filmen, om het heen en weer gereis wat te beperken. Maar eens in de zoveel tijd moet ik nog even op en neer voor een draaidag.

Ik heb een hele tijd, lange dagen moeten maken. Ik ben heel blij dat dat er nu op zit. Ik trek het wel en natuurlijk probeer je te doseren. Als je weet dat je een bepaald nummer repeteert dan let je erop dat je niet 17 keer voluit zingt. Ik vind repeteren eigenlijk ook ontzettend leuk. Ik heb er heel veel plezier in en dat scheelt natuurlijk ook in je energie. Dan hou je het langer vol.  Het leuke van repeteren is dat je dingen uit kunt proberen. Dat je kunt voelen wat er voor jou werkt. Als je eenmaal publiek voor je hebt komt er een andere energie en concentratie bij kijken. Met repeteren is het meer maken met zijn allen en dat is vaak heel leuk.

Pretty Woman

Iedereen kent de film Pretty Woman maar hoe sta jij met die kennis in deze musical? Ja het is natuurlijk zo’n iconische film wat dat betreft; zegt Piek. Ik werd dan ook heel erg blij toen ik de titel in New York aangekondigd zag. Want dat is waar de musicalversie voor het eerst op het toneel werd gebracht. We hebben de Europese première gehad hier in Duitsland. Je weet dat het een onwijs leuke film is met Richard Gere en Julia Roberts. Dus ik was heel nieuwsgierig naar de musicalversie. Nu was het toevallig zo dat ik toen een tijdje in New York woonde (American Academy of Dramatic Arts – Encore Program) Pretty Woman net opende en dat ik naar van een van de previews kon gaan kijken. In New York is het gebruikelijk dat ze wat langer previews spelen. Wij hebben er maar vijf gedaan in Hamburg en in New York is dat volgens mij een aantal weken. Ik  heb de voorstelling daar dus  al gezien zonder te weten dat ik er een jaar later zelf in zou staan. Ik vind de film nog altijd zo leuk. Die past gewoon in het rijtje van de  jaren 90 films die leuk, romantisch en iconisch zijn. Toen Julia Robert Vivian speelde was ze pas ergens in de 20 en dan te bedenken dat ze toen al zo ontzettend goed was. Dus dat is wel heel gaaf.

Richard Gere

Ik vind het iets charmants hebben dat Richard Gere  rol als Edward Lewis (in de musical gespeeld door Mark Seibert) een beetje stoffig is. Dat maakt het contrast ook juist zo mooi. Vivian is juist heel extravagant en een flapuit en hij heel introvert. Dat is juist het leuke aan die combinatie van karakters.

Bubbelbad

Als we samen de foto’s bekijken is er een met het bubbelbad waar Vivian in ligt. Piek vertelt; je hebt de bekende scene dat Vivian is blijven slapen in het hotel bij Edward. Dan vraagt ze de volgende ochtend of ze nog even een bad mag nemen voor ze naar haar eigen kleine huis gaat. Die badkamer is voor haar een soort balzaal. Zo groot. In de voorstelling hebben we een echt bad maar daar zit geen water in want anders wordt het een kliederboel. In het bad wordt een doek gespannen alsof dat het water is en op dat doek ligt een soort wollig schuim dat lijkt op echt schuim. In dat doek zit een gat en daar duik je dan in en dan bedek je jezelf tot je nek met dat schuim. Zodat het lijkt dat je daar naakt in bad zit.

Drie rollen

Piek wisselt dus af tussen drie rollen; Scarlett en Vivian en Kit. Scarlett is een rol die speciaal voor deze musical is toegevoegd en dus niet in de film zit. Scarlett is een feature dat houdt in dat ik een sololied heb in de show. Edward heeft een belangrijk zakendiner met de vader en zoon Morse waar Vivian allemaal moeilijke gerechten moet eten. In de voorstelling is het dan ook nog zo dat er in dat restaurant gedanst wordt. Dus Vivian moet ook leren om netjes te kunnen dansen. Tijdens dit stroeve zakelijke gesprek is het dan zo dat Vivian de zakenvijand van Edward charmeert met haar klunzigheid waardoor er toch een goede zakenrelatie ontstaat. Scarlett is de huiszangeres van de diner- dansclub. Als Kit heb ik mijn komische kant mogen ontdekken in deze productie. Na veel drama te hebben gespeeld is dit echt een verademing. Kit is een hele dankbare rol en heeft fantastische nummers om te zingen. De rol van Vivian is een gigantische uitdaging, je bent letterlijk geen moment van het toneel. In deze rol kan je zoveel laten zien. Ondanks dat het een ‘niet te diepgaande feel good voorstelling’ is, kan ik in deze rol wel echt een ontwikkeling doormaken en is het een gave ervaring om een titelrol te mogen spelen.

Werken en wonen in Duitsland

Piek woont nu al een tijdje in Duitsland. Op de vraag of dat niet moeilijk is, antwoordt ze; natuurlijk, af en toe denk je; ik wil naar mijn favoriete tentje in Amsterdam koffiedrinken of even op de fiets springen om naar mijn vriendin te gaan. Maar ik moet zeggen dat het helpt dat deze voorstelling ook weer in Hamburg is want daar speelde Ghost ook. Dat maakte dat, toen ik hier weer aankwam in de zomer, ik me niet heel erg verloren hoefde te voelen. Ik ken de stad inmiddels dus ik heb hier ook vrienden en ik weet de weg en dat is dus anders als je voor het eerst hier bent. Ik kon meteen weer lekker mijn draai vinden. Mijn Duits is beter geworden en dat was bij Ghost allemaal nog nieuw. Ik moet zeggen dat ik ook hier mijn rust gevonden heb. Het helpt ook dat ik ontzettend druk ben met acht shows per week. Als je bezig wordt gehouden en je hebt plezier in je werk dan heb je ook vrij weinig tijd om na te denken wat er allemaal niet kan. Ik ben heel erg op mijn plek en ben heel blij dat ik hier nu ben.

Fontys.

Ik heb gemerkt dat ze op Fontys ook zeker zorgden dat je met Duitstalige nummers in aanraking kwam om je ook dat repertoire te leren zodat mensen die naar Duitsland gaan, wat toch vaak gebeurt, dat toch hebben aangetikt. Ik moet zeggen dat het wel iets voor jou moet zijn maar ik werd op school niet gepusht. Er werd wel verwezen naar mensen die al jarenlang actief in Duitsland zijn. Ik denk dat het een hele grote winst is dat ze in Duitsland dol op Nederlanders zijn en dan met name uit Tilburg. Er wordt op audities wel eens aan oud studenten gevraagd, nadat ze hebben gezongen, oh jij komt zeker uit Tilburg?  Dus dat horen ze blijkbaar ook gewoon. Het is in ieder geval mooi om te zien dat ze in ongeveer elke Duitse productie een club Nederlanders aannemen.

Ik heb ook een paar jaar geroepen: ik ga absoluut niet naar Duitsland. Toen heb ik toch een keer auditie gedaan, gewoon eens kijken hoe dat is. Niet wetende dat ik meteen een aanbod zou krijgen. Dan ga je toch eens nadenken hoe zou dat zijn? Dan ga je het toch maar eens proberen en dan bevalt het goed en voor je het weet zit je in je tweede productie. En zo zijn er mensen die nooit meer terug keren naar Nederland.

Terug naar Nederland?

De kans dat ik hier blijf sluit ik niet uit als er werk blijft komen in Duitsland en ik die kansen krijg. Kijk qua afstand is het een kippenstuk. Het is 45 minuten vliegen en ook prima met de trein of auto te rijden. Dus als ik aanbiedingen krijg, die te mooi zijn om waar te zijn, dan ben ik zo weer in Nederland. Ik ben ook erg gehecht aan mijn vrienden en familie. Ik zie mezelf ook zeker teruggaan maar daarin ben ik afhankelijk wat producenten naar de theaters gaan brengen.

Als je alleen al ziet wat er per stad (Hamburg, Stuttgart en Berlijn. Theaters in Oberhausen en Essen worden gesloten) gespeeld wordt, is dat enorm. Het aanbod van nieuwe producties is groot en men gaat voortvarend te werk en dat geeft dan dus veel opties. Daarnaast haalt men hier snel dingen vanuit Amerika en is Duitsland vaak het eerste land is waar dat gebeurd.

Initiatieven zoals M-Lab heb ik hier zelf helaas door mijn speelschema nog niet kunnen zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Je hebt hier veel Stadtheater, wat veel mensen hier doen. Dat zijn van die zomerproducties die hier plaatsvinden. Misschien is dat een soort  Duitse versie van  M-Lab.

Ik heb wel het idee dat er nu in Nederland nieuwe ontwikkelingen gaande zijn bij bijvoorbeeld Medialane en M-Lab en daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Ik zou het heel leuk vinden om weer in mijn eigen landje te spelen.

Toekomstplannen

Verdere plannen heeft Piek nog niet. Ze speelt zeker een jaar in Pretty Woman; zegt ze. Wat heel lekker is dat door die drie posities geen enkele week hetzelfde is. Daar ben ik wel heel blij mee. Dat zorgt voor een fijne dynamiek in de hele week. Ik kan gelukkig wel de rollen goed scheiden en raak niet snel in de war. Het is wel zo dat als ik een rol even niet gespeeld heb dat ik even moet schakelen. Maar als ik eenmaal bezig ben lukt dat prima. Het helpt ook wel dat tussen Kit en Vivian, dat zijn beste vriendinnen, ik beide rollen heel goed ken, dat ik daardoor ontzettend goed weet hoe een scene in elkaar zit.

Hamburg vindt Piek een geweldige stad vertelt ze; ik heb de bal even afgehouden wat betreft bezoek om me nog even volledig te kunnen concentreren op de rollen, veel moest repeteren en dan alles in het Duits, dat vergt veel meer thuisstudie dan een script in je moedertaal.  Ik ben normaliter heel goed in het teksten leren en onthouden maar nu doe ik er toch wel echt langer over.

Voor mensen die Pretty Woman de Musical willen gaan zien is het goed om te weten dat Pretty Woman in Hamburg speelt in Theater an der Elbe. Volg Piek op @piekvanderkaaden om te weten te komen op welke dagen ze welke rol speelt.  Wellicht is het dan handig om ook The Lion King te bezoeken die daar al meer dan 18 jaar draait en waar meer dan 11 miljoen bezoekers deze show hebben gezien.

Meer informatie over Pretty Woman vind je hier

Lees ook:

Achter de schermen bij Mozart met Piek van der Kaaden
Piek van der Kaaden in Pretty Woman

Foto’s: Phillip Dietrich
Interview: Rob de Haan
Vide: (c) Stage Entertainment.