In een zonovergoten Geel, België, vond vandaag de perspresentatie plaats van de allereerste productie van IDee Producties: Ule. De musical Ule is afgeleid van het boek ‘Ule, ik was 14 in 1914′ van Marc de Bel, die zijn verhaal baseerde op zijn eigen grootmoeder Eulalie Pauwels en haar herinneringen aan Wereldoorlog I. Na een jaar voorbereidingstijd gaven Ief Dams en Jolien Polleunis van IDee Producties vanochtend een inkijkje in hun eerste eigen spektakel. Vol trots tonen zij een prachtige cast die zal zorgen voor open monden en stof zal geven tot nadenken na de voorstelling…

Hoofdpersoon Ule is een meisje van 14 als in 1914 in België de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Op dat moment is zij in dienst bij de dorpsdokter en beleeft ze haar eerste liefde met Berten. Maar met de start van de oorlog verandert alles. Berten vlucht met zijn ouders naar Frankrijk en ook de dorpsdokter zoekt een veilige plek na de Duitse dreiging. Ule’s vader wordt gemobiliseerd en ook moeten moeder en hun vier kinderen dus veiliger oorden opzoeken, want bommen vallen, granaten ontploffen, dorpen branden uit en mensen sterven overal om hen heen. Dit is het begin van een vlucht die vier jaar zal duren. Het is Ule’s figuurlijke zoektocht naar zin in een zinloze wereld. In een historische context voltrekt zich een menselijk drama en gaat Ule als meisje de oorlog in en komt er als een jonge vrouw weer uit…
De auteur van het boek, Marc de Bel, is de kleinzoon van Ule (Eulalie) en het verhaal is gebaseerd op wat zij en de ouders van de auteur hem hebben verteld.

De cast bestaat uit Laura Seys (De Rozenoorlog) die de rol van Ule voor haar rekening neemt. Zij wordt omringd door enkele acteurs die meerdere rollen op zich zullen nemen: Leendert de Vis (Lelies), An Lauwereins (Phantom of the Opera) en de acteur uit Thuis: Raf Jansen. Naast de professionele acteurs zullen ook enkele talenten uit de Belgische Kempen in de voorstelling schitteren: Neel Hannes uit Olen, Griet Beyens uit Mol en Ivo Verreyt uit Geel.

De hele voorstelling wordt voorzien van prachtige livemuziek, geschreven door Meerhouts componist Jef Verheyden.

DSC02327

Vanochtend werd een gedeelte van de musical opgevoerd tussen de definitieve decorstukken en met de uiteindelijke belichting. Ondergetekende werd gelijk in het verhaal gezogen en was verbijsterd dat het ineens was afgelopen; het was namelijk gelijk pakkend vanaf het begin. Ook de belichting komt prima tot zijn recht; de speciale kleuren gaven een gevoel alsof je écht in het verleden aan het bekijken was en alles zich in een sepia-kleurige wereld afspeelde; erg bijzonder! Ook van het decor wordt optimaal gebruik gemaakt met de Levensboom in het midden en de houten wortels over de rest van het podium verdeeld; ieder stuk van deze wortels wordt in de loop van het stuk op een ingenieuze wijze in het spel verwerkt als ander decorstuk; erg bijzonder!

De voorstellingen van ‘Ule’ vinden plaats op 17 en 18 februari 2018 in CC De Werft in Geel, België. Op 19 en 20 februari volgen nog enkele schoolvoorstellingen, die reeds zo goed als uitverkocht zijn. Uiteraard hoopt het jonge koppel van IDee om de voorstelling na dit speelweekend nog op andere locaties Vlaanderen en hopelijk Nederland te kunnen spelen en na de presentatie van vanochtend hopen we dat meerdere theaters dit stuk op zullen pikken en in hun lijst van voorstellingen zullen opnemen!

Tickets zijn verkrijgbaar aan het loket van CC De Werft of via de website www.dewerft.be. Meer informatie over deze voorstelling kunt u vinden op https://www.ideeworks.net/ en Facebook: https://www.facebook.com/permalink.php?id=418799101605146&story_fbid=937034669781584.

Verslag en foto’s: Monique Picocrie