Ida van Dril treedt in de voetsporen van Fred Delfgaauw. Samen met hem maakt ze een betoverende, vrolijke en ontroerende voorstelling om van te smullen. Een familievoorstelling over herinneren, vergeten en accepteren. 

 

De reis van Merel begint bij Meneer André en hij zorgt er voor dat Ida kennis maakt met de nar van de koning en de koning.  Oma’s oma is een mooi geschreven en uitgevoerde voorstelling voor het hele gezin. Door simpel gebruikt van muziek en mooie stilte momenten weet Ida een mooi voorstelling te maken die blijft boeien.

De voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar maar in het Theater Achterom in Hilversum zitten er veel jongere kinderen die ademloos zitten te luisteren naar het verhaal dat Ida verteld. Het decor bestaat uit koffers, kisten en lampen met daartussen de poppen André, de nar en de koning. Ida speelt de rol van Merel die boos is op haar oma. Oma doet gekke dingen en is zo oud en haar vel is zo dun dat je door haar heen kunt kijken. Oma doet zo gek dat Merel ten einde raad naar zolder vlucht. Terwijl ze door het zolderluik tegen haar oma schreeuwt dat ze op zolder blijft en niet naar beneden komt, begint de voorstelling. Op zolder liggen veel verhalen en daar is ook meneer André, tussen oude spullen, achter de oude stoel tussen oude lampen, boeken en herinneringen. Meneer André is een pop maar is heel wijs, maar is eigenlijk ook Merel. Want Merel beweegt en spreekt voor de pop, meneer André. Desondanks ontstaan er leuke en verrassende dialogen tussen de poppen en Merel. Hoewel je Ida duidelijk voor de poppen ziet praten, focus je toch automatisch op meneer André of een van de andere poppen op het moment dat hij aan het woord is. Heel mooi is het schimmenspel waarbij Ida verrassende grappige elementen gebruikt om dieren uit te beelden en een verhaal te vertellen aan de hand van de beelden.

Het verhaal is door Ida samen met Fred Delfgaauw ontwikkeld. Ida heeft twee oma’s die veel voor haar betekenen. Een van haar oma’s heeft Alzheimer en doet wel eens gek. Ze heeft vlakbij haar oma geleefd vanaf dat ze klein was en heeft een goede band met allebei haar oma’s. Met die ervaringen wilde Ida wat doen. Door mensen met Alzheimer te accepteren zoals ze zijn en er voor ze te zijn blijft jouw oma jouw oma. Daar verandert niets aan al veranderen ze zelf wel en doet het wel eens pijn als je ze zo ziet. Ida houdt veel van haar oma’s en dat komt duidelijk in haar verhaal naar voren. Hiermee raakt ze de juiste snaar bij zowel de ouders als de kinderen die in de zaal zitten.

omasoma

Ida van Dril
Ida van Dril studeert in 2005 af als zelfstandig, uitvoerend theatermaker. Een opleiding die zij volgt aan de Theaterkade te Amsterdam.

Theater
Al tijdens haar opleiding komt Ida in aanraking met het Theater Thot. Een groep die educatieve jeugdvoorstellingen speelt. Veelal gebaseerd op waargebeurde verhalen. Na haar opleiding wordt Ida een van de vaste kernacateurs van deze groep. Naast Thot is Ida bij diverse jeugdgroepen werkzaam geweest om veel ervaringen op te doen onder verschillende regisseurs. Zo werkte zij onder meer met Mark Kingsford in Roodkapje en de zware jongens en Sprookjesgoud.
Als maker en speler van haar eigen voorstellingen specialiseert Ida zich in het vertellen van verhalen. Belangrijk hierbij is dat gedachten en emoties hoorbaar worden middels objecten en poppen. In 2007 kwam Ida in contact met Fred Delfgaauw. Onder zijn regie speelt ze dit seizoen haar eerste solovoorstelling Oma’s Oma.
Naast Oma’s Oma speelt Ida momenteel ook Achtste-groepers huilen niet . Een muziektheatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van de succesvolle kinderboekenschrijver Jacques Vriens. In deze voorstelling vertolkt zij onder meer de rol van Elise.

Overig
Naast haar acteerwerk is Ida ook werkzaam als theaterdocente/regisseur. Ook volgt zij in 2008 de basisopleiding Trainingsacteur bij Dubbel E Acteerservice. Als trainingsacteur werkt zij o.a. bij de universiteit van Utrecht en de politie.

Meer informatie vindt u op: http://www.vanengelenburgtheater.nl/Seizoen-2010-2011/Ida-van-Dril-Omas-Oma.html