De spektakel-musical 14 – 18 wordt geproduceerd door Studio 100 die daarmee een huzarenstukje uithaalt. Daarnaast is het voor de producent een groot risico gezien de kosten die deze musical met zich mee brengt. Inmiddels is de kaartverkoop gestart en er zijn al 80.000 kaarten verkocht. Daarmee zijn nu al 40 voorstellingen volledig uitverkocht.

Vandaag werd ons een blik gegund in het decor en de totale aankleding van deze musical. De cast was ook speciaal aanwezig om te kijken wat hen allemaal te wachten stond. Uiteraard was er ook een taartmoment. 

België is momenteel het land van de musical-spektakels, zoals Daens en Peter Pan, maar de combinatie van geschiedenis en spektakel was nog niet eerder vertoond. Heeft Soldaat van Oranje draaiende tribunes, 14-18 heeft een rijdende tribune en daarnaast ook rijdende decors die werkelijk heen en weer over het toneel lijken te rijden. Daarbij worden projecties gebruikt om er voor te zorgen dat de belevenis volledig is.

14-18 decor atelier-8

Alles is hightech en de tribune en installaties kunnen bewegen over het toneel op 5 mm nauwkeurig waardoor de techniek vanaf een plek bestuurd kan worden. Wij zagen de decors en andere techniek en natuurlijk ook de foyers die aan het begin van de voorstelling zullen voorzien zijn van grenswachters die meteen dienst doen als kaartcontroleurs. Daarnaast is de foyer aangekleed alsof het oorlog is. Na de voorstelling zal de foyer er uitzien als na de bevrijding. Alles wordt gebruikt om het publiek een optimale beleving mee te geven.

14-18 decor atelier-9

Veel bekende Vlamingen zullen in de musical over de Eerste Wereldoorlog te zien zijn, namelijk: Jelle Cleymans (o.a. Thuis en Kuifje), Louise Talpe (o.a. GTST), Peter van de Velde (o.a. Piet Piraat en Op Zoek naar Evita), Jo De Meyere, Maaike Cafmeyer, Free Souffriau, Jonas Van Geel, Lander Depoortere en Bert Verbeke. Daarnaast zullen ook studenten van Fontys en de Frank Sanders Akademie in dit spektakelstuk te zien zijn. In de video bij dit artikel hebben wij geprobeerd dat kijkje achter de schermen voor onze lezers beter zichtbaar te maken.

14-18 decor atelier-10

Frank van Laecke, bekend van de recente musical Ben-X, weet wat hij met het gebruik van moderne techniek kan bereiken en is net als veel castleden niet bang dat het spel ten onder gaat aan de techniek.

14-18 is een spektakel musical met een puur verhaal over vriendschap en liefde. Wat is de verwoestende werking van een oorlog op een groep vrienden en op een man en een vrouw die door deze oorlog niet bij elkaar kunnen zijn?
Wat is het effect van zo’n grote, alles verwoestende oorlogsmachine op gewone jonge mensen die eigenlijk niet weten waar ze in stappen?
’14-’18 is een verhaal van liefde, gemis, familie, vriendschap tegen de achtergrond van het monster van de Grote Oorlog.

Voor de fotoreportage kijkt u hier.

Lees ook:
Cast musical ’14-18′ bekend