Gisterenavond mochten we de langverwachte première van La Cage aux Folles van productiehuis Deep Bridge bijwonen in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Wegens de vele publiciteit waren de verwachtingen bij het publiek hooggespannen. Het stuk liet dan ook bij vele toeschouwers een bijzondere indruk na.

Het verhaal

Vanaf het moment dat het doek opengaat, wordt het publiek in de wereld van La Cage aux Folles, een nachtclub in Saint-Tropez, ondergedompeld: meteen word je met glitter, pluimen en mannen op hoge hakken om de oren geslagen. Dat zorgt ervoor dat de sfeer direct goed zit. La Cage wordt gerund door het koppel Georges (Koen Van Impe) en Albin (Koen Crucke). Georges zorgt voor de aankondigingen van alle acts, terwijl Albin de show steelt met zijn travestie-act als ‘Zaza’. Albin en Georges zijn een gelukkig stel en hebben, ondanks hun onconventionele levensstijl, een stabiele relatie kunnen opbouwen. Alles verloopt dan ook vlot, tot op het moment dat Jean Michel (Matthew Michel), de zoon van Georges, komt vertellen dat hij gaat trouwen met Anna Dindon (Helle Vanderheyden), de dochter van de oerconservatieve politicus Edouard Dindon (Manou Kersting), die niets moet weten van homofilie, laat staan travestie. Jean Michel wil natuurlijk een goede indruk maken op zijn toekomstige schoonfamilie, en dwingt zijn twee vaders dan ook te doen alsof ze een traditioneel gezin vormen. Homofilie en een dragqueen passen nu eenmaal niet in dat plaatje, volgens hem. Albin cijfert zich daarom weg voor de zoon van zijn partner en probeert zich zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen. Maar al snel blijkt dat de ware aard van het beestje niet makkelijk te onderdrukken is en gaan de poppen aan het dansen wanneer de familie Dindon op visite komt. Dat zorgt onvermijdelijk voor hilarische situaties die geen enkele lachspier onbewogen laten.

Pure liefde

Naast die humoristische ondertoon die af en toe de kop op steekt, is La Cage aux Folles doorspekt van pure liefde tussen Albin en Georges. Een traditioneel koppel zijn ze duidelijk niet, maar in de manier waarop ze met elkaar omgaan en discussies hebben schemert toch heel veel door van een ‘normale’ man-vrouwrelatie. Elk van beiden heeft zijn kleine kantjes, maar elk van beiden weet die van de ander ook te appreciëren. Die ontroerende verhouding tussen Albin en Georges wordt prachtig neergezet door Koen Crucke en Koen Van Impe. Voor Crucke is zijn rol als Albin nu al “de rol van zijn leven”. Doordat hij er zo lang naartoe geleefd heeft en ook enorm vereerd was dit stuk te mogen spelen, vloeiden er bij hem tijdens het slotapplaus van de première enkele traantjes. Ook Van Impe verdient bijzondere felicitaties. Tot twee weken geleden wist hij namelijk nog niet dat hij in La Cage zou meespelen. De rol van Georges werd oorspronkelijk vertolkt door Johny Voners, die door gezondheidsredenen niet kon deelnemen. Van Impe deed het desondanks voortreffelijk en weet met zijn charisma de zaal steevast in te pakken.

Wortels in het verleden, maar brandend actueel

U weet het of u weet het niet: de musical La Cage aux Folles vindt zijn oorsprong in een gelijknamig toneelstuk uit 1973. Tien jaar later, in 1983 werd het stuk voor het eerst als musical opgevoerd in New York, wat een grote controverse met zich meebracht ten tijde van de ontluikende Aids-crisis in het conservatieve Amerika. De versie van Deep Bridge wortelt dus diep in het verleden, maar is vandaag ook nog brandend actueel. En dat merk je. Als Zaza het poduim opkruipt en de zaal interactief toespreekt, valt er af een toe een ongemakkelijke stilte. Ook het Belgische, hedendaagse publiek is dus nog niet 100% op zijn gemak bij het ervaren van een podium vol dragqueens. Of ligt dat gewoon aan de overweldigende prestatie van Koen Crucke?

Muziek en dans

Tot slot nog een woordje van bewondering voor de muziek tijdens de voorstelling. De cast wordt gedurende het ganse stuk begeleid door een live orkest dat eveneens interageert met acteurs en publiek, wat zorgt voor een vrolijke ‘noot’ doorheen de show. En last but not least een shoutout naar de Cagelles – de dansers/danseressen in de nachtclub van La Cage aux Folles – die prachtige dansen ten berde brengen op onvoorstelbaar hoge hakken en getooid in immens veel veren en glitters. Samba, paaldansen, klassiek ballet, halsbrekende toeren tout court: ze doen het allemaal. Petje af!

La Cage aux Folles, nog tot 7 december in Theater Elckerlyc in Antwerpen en in Capitole Gent. Tickets en info via https://deepbridge.be/shows/la-cage-aux-folles/

Cast

Albin/ Zaza: Koen Crucke
Georges: Koen Van Impe
Jean Michel: Matthew Michel
Jacqueline: Greet Rouffaer
Marie Dindon: Daisy Thys
Edouard Dindon: Manou Kersting
Anne Dindon: Helle Vanderheyden
Jacob: Florian Avoux
Francis: Sven Tummeleer
Cagelles: Laurenz Hoorlebeke, Baptiste Vuylsteke, Kenny Verelst, Yannick Dijck, Jervin Weckx, Rowan Kievits, Bart Aerts, Jens Sauviller
Ensemble: Floris Devooght, Oonagh Jacobs, Sofie Deschryver

Creatives

Muziek en liedteksten: Jerry Herman
Script: Harvey Fierstein
Regie en vertaling: Stany Crets
Choreografie: Laurent Flament
Arrangementen: Ad Van Dijk
Kostuumontwerp: Griet Van Landegem
Decor- en lichtontwerp: Niek Kortekaas
Kap- en grimeontwerp: Harold Mertens en Wouter Somers
Assistent choreografie: Eva Scheffers

Verslag en foto’s: Lieze Jacobs

Lees ook:
Première voor Paul Groot en Annick Boer in ‘t  Schaep met de vijf Pooten