Mijn allereerste productie, waarin ik speelde, was Miss Saigon. Als meisje van 21 kwam ik in een gespreid bedje terecht. Het prachtige Circustheater was toen nog redelijk nieuw. Joop van den Ende had het net verbouwd voor The Phantom of the Opera.

En nu was het onze beurt om daar minimaal twee jaar te vertoeven. Je kon het zo gek niet bedenken, of alles was geregeld. Er was te eten, er was een masseur, lekkere douches en mooiere meubels dan ik thuis had. Voor de show kregen we een Vocal en Physical warming up. Daarna liep ik door naar de Kap en Grime, kreeg daar een pruikje op; dan liep ik naar de kleedkamer, knalde mijn make-up op en riep: “REEENNIIIEEE!!!!!” Reni, mijn kleedster, kwam aangerend. Ik stond in mijn stringetje klaar om in mijn bikini gehesen te worden. Armpjes omhoog, armpjes naar beneden en in een oogwenk was ik omgetoverd tot Gigi. Als de scene voorbij was, liep ik de coulissen in waar een team op me stond te wachten om mijn haar te doen en me in het volgende kostuum te hijsen. Voetje omhoog, armpje opzij en gaan! Het toneel op! Zo ging dat de hele show door en als ik klaar was gooide ik mijn kleren in een hoek op de grond zodat Reni ze vol liefde en toewijding kon wassen. Ik dook de douche in en daarna stond ik aan de bar lekker te kletsen. De mensen van de kostuumafdeling stonden onze vuile kostuums te wassen. Onze pruiken, kleding en alle techniek moest in orde zijn, zodat wij de volgende dag weer zorgeloos en fris het toneel op konden.
Eigenlijk is het in alle producties zo gegaan. Ik kon niet op zonder mijn Kleders/Kleedsters en Kap en Grime. Het was al heel wat als ik voor de show zelf mijn kleding klaar moest leggen. Ik vergat de helft en zonder het team achter me was ik echt ontheemd.

Duuuuusssssss….. Ik ben nu producent van een eigen show en ik wil dat het net zo op rolletjes loopt als ik gewend ben en maak draaiboeken voor de show.
Hoe moet zo’n avond er achter de schermen uit gaan zien? Kleders……??? Nee, ik ben nog geen Joop…… Geen geld voor…… Kap en Grime…… Uuuuhhmmmm……. Te duur….
We hadden vorige week een preview en ik moest denken aan Reni en alle Kleders/Kleedster die al die jaren zo liefdevol voor mij gezorgd hebben. En ik kreeg de slappe lach. Het stemmetje in mijn hoofd zei: “Haha kleine diva! Er is nu niemand die dit voor je gaat doen!” Ik zag mezelf na de show met een berg was van de hele cast naar huis gaan, om vervolgens midden in de nacht nog een was te draaien. En in de ochtend een berg wasgoed weg te strijken (naast het was- en strijkgoed van het gezin). Je begrijpt: Tina Turner muziek… Niemand zal het er onbezweet van afbrengen. Ik zal als Diva en beginnend Producentje toch echt zelf de ritsen moeten vervangen, gaten moeten stoppen zodat mijn werknemers fris en fruitig het toneel op kunnen.

Ja dames en heren, dit is mijn versie van glitter en glamour! Maar begrijp me niet verkeerd…… Ik ben nog nooit zo blij geweest met een stapel was, want het is van mijn eigen productie. En zodra ik een grote producent ben geworden, zullen mijn Kleders en iedereen achter de schermen een VIP behandeling krijgen.
HULDE AAN HUN WERK!

Lees ook:
Fourtina, de column van Nurlaila Karim

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.