Het boek is van Sjoerd Kuyper en won in 2015 de zilveren griffel en is de blauwdruk voor de nieuwe productie van Home Made Productions. ‘Hotel de Grote L’ ging vandaag in Hoofddorp in première.

 

 

Het verhaal (voor diegene die het boek niet gelezen heeft) gaat over de jongen Kos (gespeeld door Alexander Brouwer). Een talentvolle voetballer, die zijn moeder verloren heeft aan kanker. Zijn vader, die de druk(te) allemaal niet aan kan, belandt in het ziekenhuis door een hartaanval. Samen met zijn zussen probeert Kos het familiehotel te runnen. Tot overmaat van ramp staat er dan ook nog een deurwaarder op de stoep met een eis van € 7000.= Dan blijft er niets anders over dan creatief aan geld zien te komen en een missverkiezing biedt mogelijk uitkomst.

Hoewel in het boek Kos een dertienjarig jongetje is, speelt Alexander een zeer geloofwaardige Kos. De scènes met Theun Plantinga (o.a. de vader) zijn prachtig klein en emotioneel gebracht. Dit in contrast met de scènes waar Alexander meedoet aan de Miss verkiezing waarin hij los gaat en de lachers op zijn hand heeft.

Nog een dergelijk komisch talent is Mylene Waalewijn. Zij speelt het nakomertje Pel, het jongste zusje van Kos. Met haar net 16 jaar en een CV waar menig musicaltalent jaloers op zou zijn, speelt Mylene de sterren van de hemel. Erg grappige timing en met een allure van een doorgewinterde actrice, zorgt zij voor bijzondere komische momenten.
Robin van den Heuvel speelt de oudere zus Briek. Hoewel haar rol misschien iets minder expressief is complementeert Briek wel het geheel. Zij zorgt voor de zachtheid, de link naar de moeder en is de lijm van het gebroken gezin.

Hotel de grote L 5

Kos die, om geld te winnen, mee gaat doen aan een missverkiezing, moet het dan wel opnemen tegen het ‘mooiste meisje van de wereld’ Isabel (gespeeld door Michelle Smit). De teksten (door Dick van de Heuvel) zijn op deze tijd geschreven en zorgen ervoor dat het publiek de gehele voorstelling (één acte van 80 minuten) geboeid en vermaakt zit te kijken. De liedjes (muziek door Jeroen Sleyfer) zijn variërend qua tempo en intentie en de apenrap is toch wel een hoogtepuntje.
Hoewel de gehele cast gelijkwaardig en op niveau speelt en zingt verdiend Theun Plantinga toch een vermelding met enig bewondering. Wel dertien rollen (!) speelt hij afwisselend in het stuk. Het ene moment is hij de vader en speelt hij klein en emotioneel, drie tellen later is hij de hysterische deurwaarder Gans. De voetbalscout, de chirurg, de smerige kok, de missverkiezing presentator en ga zo maar door. Alles met hele snelle schakelingen en de benodigde snelverkleding. Wetenschap dat Theun tijdens de voorbereiding én zijn moeder verloor én zelf een operatie heeft moeten ondergaan spreekt van doorzettingsvermogen en liefde voor het vak. Respect!

Het afwisselende spel en de markante types die Theun neer zet zijn onnavolgbaar. Het verhaal heeft in de oorsprong wellicht wat dramatische aanleg maar de voorstelling is absoluut komisch en vermakend gebracht. Men gaat vrolijk het theater uit.

Of Kos en zijn zussen het allemaal (op tijd) in orde krijgen en het hotel weten te redden moet men zelf maar gaan bekijken! De voorstelling is nog tot eind mei in vele theaters te zien.
Kijk voor speellijst en meer informatie op www.hoteldegrotel.nl

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag: Mariska Steenbergen
Video en interviews: Rob de Haan