fbpx

Hoogspanning bij Rent

Hoogspanning bij Rent

De kaartverkoop gaat super en er worden al extra voorstellingen bijgeboekt. Reden genoeg om naar de Stromenhal van de Technische Universiteit in Eindhoven af te reizen.

Deze hal is van oorsprong geen theater maar is enigszins aangepast zonder de hal drastisch te veranderen. Bij het betreden van de zaal valt een bordje met de tekst: levensgevaarlijk hoge spanning op.

De energie die hier opgewekt kan worden, staat wellicht synoniem voor deze voorstelling maar vooral de energie waarmee iedereen aan deze productie werkt en er en succes van wil maken. Er is zelfs een rockband aanwezig om de acteurs te begeleiden en wat bij de repetitie opvalt is de sfeer en de concentratie van iedereen. De loft, opgebouwd op de achtergrond maakt het plaatje helemaal compleet.

Op deze unieke locatie zal vanaf 27 november Rent te zien zijn. Rent is geen eenvoudige musical. De zangpartijen zijn complex en de ruimte is qua akoestiek uitdagend. Gisteren werd er nog hard gerepeteerd en was men nog naarstig op zoek naar de juiste kleding. De zenders ontbraken nog, waardoor de band soms de zang overstemde. Toch was de doorloop die wij bijwoonden veelbelovend. Het enthousiasme spat ervan af en met veel bezieling werd er gespeeld. De meeste hoofdrolspelers hebben een opleiding genoten op de MusicalAllFactory en zouden zo door kunnen stromen naar b.v. Fontys of Codarts. Ook het ensemble speelt met veel energie en passie.

Rent is een Amerikaanse rockmusical, gecreëerd door Jonathan Larson. Het is gebaseerd op de opera La bohème van Giacomo Puccini en de première was op 13 februari 1996 in New York City bij de New York Theatre Workshop, voordat het opgepakt werd door Broadway op 29 april 1996. Er zijn inmiddels meer dan 4000 optredens geweest en loopt nog steeds. De musical gaat over een groep jonge artiesten en muzikanten die moeten zien te overleven in Alphabet City tijdens de aids-epidemie in de begin jaren ’90. Rent was een van de eerste musicals waar homoseksuele, biseksuele, lesbische en transeksuele personages in voorkomen. De musical stond ook revolutioneel voor controversiële onderwerpen in stukken. In het seizoen 2000 / 2001 was Rent te zien in de Nederlandse theaters in een productie van Joop van den Ende Theaterproducties.

De musical volgt, gedurende een jaar lang, het leven van acht vrienden die in New York wonen. De mensen moeten hier zien te overleven, terwijl ze worstelen met relaties, liefde, het verlies, creativiteit en aids.
De hoofdpersonen:
– Mark Cohen, een man die documentaires maakt.
– Mimi Marquez, een stripper en tevens een heroïneverslaafde. Ze is verliefd op Roger.
– Roger Davis, een muzikant die net een heroïneverslaving achter de rug heeft. Hij is de huisgenoot van Mark.
– Angel Dumott Schunard, een travestiet en muzikant. Angel heeft een relatie met Tom.
– Joanne Jefferson, een lesbische, serieuze advocate. Ze heeft een relatie met Maureen.
– Tom Collins, een homoseksuele leraar in de hedendaagse filosofie. Hij is een anarchist en heeft een relatie met Angel.
– Maureen Johnson, een biseksuele artieste die een relatie heeft met Joanne. Mark is haar ex-vriend.
– Benjamin “Benny” Coffin III, de huisbaas van Mark, Roger en Mimi.

Deze voorstelling georganiseerd door het Nieuwe Theater, ESTV Doppio en de Technische Universiteit zal plaatsvinden op de universiteit en een combinatie van professionals en getalenteerde studenten bevatten. Regie is in handen van Geert Niland. Op donderdagavond 28 november zal de première plaatsvinden en in totaal zal de voorstelling 20 keer te zien zijn met als laatste voorstelling op 22 december.

Cast:
Wouter van der Horst – Mark Cohen
Jaap Rohof – Roger Davis
Hannah de Palm – Mimi Márquez
Jamie Hayes – Tom Collins
Stephan van Mierlo – Angel Dumott Schunard
Else Hulskamp – Maureen Johnson
Sanne Kat-Runia – Joanne Jefferson
Maarten Kat – Benjamin ‘Benny’ Coffin III, Understudy Mark
Niko Vermeer – Understudy Angel, Understudy Benny, swing
Peter van Os – Understudy Tom Collins

Ensemble:
Daan van Doremalen (Understudy Roger), Lobke van der Krabben (Understudy Mimi), Margoke Nijssen (Understudy Maureen), Silke van Niel (Understudy Joanne), Sandra Bedaf, Bianca Eckert, Jodi van Doornen (swing), Ilona den Hartog, Michelle van der Heijden, Ronald Helgers, Sanne Helle (swing), Bart Jakobs, Annabel Romijn, Marjolein Schets, Marcel Strijbosch

Band:
Jeroen Noten – Bandleader, Keyboard
Sander van Duren – Piano
David Duwaer – Guitar
Merel van de Keer – Guitar
Leon Heesterbeek – Bass Guitar
Wouter Kerkhofs – Drums

Creatieve team
Geert Niland – Director
Hans van Heiningen – Musical Director, Vocal Coach
Bruce Yanez – Choreographer
Sander Eckhardt – Associate Director
Tom Veeke – Conductor, Vocal Coach, Repetitor
Jasper Achten – Sound & Lighting Designer
Nienke Bothoff – Set Designer
Mick van Herk – Video & Projection Designer
Fatiha Lhajoui – Costume Designer
Alice Furlan – Make-up

Per voorstelling kunnen er zo’n 130 tot 150 man genieten van deze talentvolle cast. De kaartverkoop gaat snel. Wacht niet te lang met reserveren, want voor je het weet is het uitverkocht. Kijk voor meer informatie op www.musicalrent.nl De voorstelling wordt geheel in het Engels gezongen, maar voorafgaand aan de voorstelling zal een korte inleiding komen voor de mensen die de voorstelling niet kennen en/of de Engelse taal niet geheel beheersen. Al is dat niet echt nodig, want het verhaal is uitstekend te volgen.

Voor de fotoreportage klik je hier.

Lees ook:
Genieten van jong talent bij Reaching for Broadway

2018-02-22T21:29:44+00:0017/11/2013 10:20|

Leave A Comment