De derde- en vierdejaars muziektheaterstudenten Codarts spelen de pop-rockmusical Bright Lights, Big City in de Maassilo. De productie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jay McInerny, die wereldberoemd werd met zijn debuut over het snelle nachtleven van Manhattan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en ontwikkeld door het creatieve team achter Rent.

De locatie is uniek, de tiende verdieping van de Maassilo. Wat een geweldige locatie voor deze voorstelling. Bij binnenkomst past de setting bij het stuk en is het plaatje meer dan compleet.
Bright Lights Big City-13Confronterende roes
Het verhaal draait rond worstelend schrijver Jamie. Sinds zijn vrouw Amanda hem verliet om een carrière op te bouwen als topmodel in Parijs, glipt het leven steeds meer door zijn vingers. Overdag is Jamie fact checker bij het glossy Gotham Magazine, ‘s avonds duikt hij in het duizelingwekkende nachtleven van New York. Met drank, drugs en seks probeert hij de onaangename zaken van het leven te vergeten zoals zijn overleden moeder en Jamie. Tevergeefs: zelfs tijdens zijn cocaïneroes in de clubs wordt Jamie geplaagd door flashbacks: het sterfbed van zijn geliefde moeder, zijn moeizame verhouding met zijn jongere broer, de eerste fase in zijn relatie met Amanda, alle foute beslissingen die hij in zijn leven heeft gemaakt. Als broer Michael opeens op zijn stoep staat, klaar voor de confrontatie, komt alles in een stroomversnelling, en lijkt Jamie af te stevenen op een crashdown. Zijn broer die vindt dat hun overleden moeder meer van Jamie hield dan van hem.

Bright Lights Big City-22

Bright Lights, Big City wordt gespeeld in een speciaal voor deze (afstudeer-)productie gemaakte vertaling van Daniël Cohen, en bovendien op locatie in een echte dans club, de Maassilo in Rotterdam. In deze unieke ruimte vervagen de grenzen tussen publiek en spelers, en zullen heden en verleden, droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Feesten tot je erbij neervalt!, You only live once! – het zijn leuzen die nu misschien nog wel meer gelden dan in de tijd dat McInerny zijn boek schreef. Wat heeft het ik-tijdperk ons gebracht?

Bright Lights Big City-35

Rauw en uitdagend
Bright Lights, Big City is een rauw, uitdagend muziektheaterstuk in de stijl van Rent en Next To Normal, vrijwel geheel doorgecomponeerd, met uitdagende rollen voor mannen en vrouwen, en met een vocaal sterk aanwezig ensemble dat de speelvloer nooit verlaat.

Bright Lights Big City-50

De cast van deze voorstelling is meer dan indrukwekkend. Het spel is adembenemend door het gedrevenheid en alle acteurs zitten voor 100 % in het verhaal. Doordat het speelvlak heel breed is, kom je soms ogen te kort. De zang is uitmuntend en ik betrap me er op dat ik verschillende malen met kippenvel zit te luisteren. Apart compliment voor de band die de muziek helemaal beheerst en mee gaat in de opwaartse spiraal van de acteurs. David Schwartz vertolkt de rol van Jamie en doet dat met alle wanhoop, kracht twijfel en liefde die in hem zit. Maarten Redeker maakt indruk met zijn krachtige stem en zijn gedreven spel in zijn pogingen om Jamie aan de seks, drugs en feesten te houden in zijn pogingen om te vergeten. De overleden moeder wordt gespeeld door Renée de Gruijl en zij doet dat met gevoel, passie en begrip voor haar zoons die haar zo missen. Haar mooie stem vertolkt de ballads met een mooie magie. Marco Hoving speelt de rol van de wanhopige broer die probeert Jamie te bereiken om de dood van hun moeder, een jaar geleden, te herdenken en is op zoek naar haar liefde maar ook die van zijn grote broer. Hij doet dat mooi, kwetsbaar en mooie gespeelde wanhoop. Eke van der Bijl speelt ongenaakbaar de rol van het model en ex van Jamie, Amanda. Met uitstraling en krachtig spel en zang vertolkt ze haar rol van het inmiddels succesvolle model met kracht en toch ook twijfel. Milene van der Smissen heeft een sprankeling en oneindige kracht in haar spel, Ze speelt de rol van Vicky die Jamie los kan maken uit zijn desastreuze levenswijze en zo zijn leven weet op de rit kan krijgen. Erlijn Bakker, Alexander Brouwer, Dide Vonk en Diane van Die spelen diverse rollen waarbij het opvallend is dat ze moeiteloos razendsnel schakelen.

Bright Lights Big City-54

Het stuk is sterk en prachtig vertaald door Daniel Cohen, maar zonder deze cast was deze voorstelling niet zo’n succes en unieke belevenis. Er wordt letterlijk en figuurlijk op hoog niveau gespeeld. Nieuwsgierig? Deze voorstelling wordt nog gespeeld op 5 juni in de Maassilo, 18 juni in de Gouvernestraat en op 21 en 22 juni in M-Lab. De laatste kans om deze cast in dit stuk samen te zien. Meer informatie op www.codarts.nl.

Cast: David Schwarz, Maarten Redeker, Renee De Gruijl, Eke van der Bijl, Erlijn Bakker, Milene van der Smissen, Marco Hoving, Alexander Brouwer, Dide Vonk en Diana van Die.

Regie: Daniël Cohen
Choreografie: Pim Veulings
Muzikaal leider: Edwin Schimscheimer

Bright Lights Big City-77

Voor meer informatie: www.codarts.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.