Op 23 maart ging de nieuwe show van Holiday On Ice in première: BELIEVE. De enorme groep schaatsers kwam in Utrecht samen en ze gaven, zoals we van ze gewend zijn, een spectaculaire show met acrobatiek, dans en muziek. De voorstelling werd compleet gemaakt door de twee optredens van René Froger met de schaatsers van Holiday On Ice en zijn zoon Maxim met zijn danspartner Isabella Smit.

Holiday On Ice staat al meer dan zeventig jaar aan de top als het gaat om entertainment op het ijs. De schaatsers zijn van Olympische klasse en de shows die ze geven zijn wereldwijd een groot succes. Het verschil van de show BELIEVE met voorgaande shows is met de name de hoeveelheid dans. Bij deze show is veel acrobatiek weggelaten en speelde zich veel dans af op het ijs. Dit zorgde ervoor dat bij het slotnummer iedereen ademloos keek naar de schaatsers die aan een koord boven het ijs zweefden.

Het verhaal van de show gaat over Antonio en Tara. Ze leven in twee totaal verschillende werelden, waar ze zich alle twee niet altijd thuis voelen. Door een onverwachte ontmoeting leren Antonio en Tara elkaar kennen. Eén blik is voldoende om te weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Toch worden ze weer ruw uit elkaar gedreven en moeten ze weer terug naar een steeds onhoudbaardere werkelijkheid. Het is de grote vraag of deze liefde sterk genoeg is om voort te kunnen bestaan.

Omdat het verhaal wat abstract getoond wordt, is er een voice-over die af en toe een korte verhaallijn vertelt, maar dit maakt het niet altijd veel duidelijker. Toch is het verhaal prima te volgen en nemen de schaatsers je mee in het verhaal door hun prachtige, sierlijke bewegingen, hun goed gevoel voor ritme, hun sterke mimiek en zelfs door het gebruik van humor. De show biedt naast de schaatschoreografieën ook leuke extra elementen, die zorgen dat de show na twee uur nog niet gaat vervelen. Dat de show van goede kwaliteit is, is mede te danken aan de geweldige crew achter het licht en geluid, want zowel het licht als het geluid gaven een mooie extra dimensie aan de show. De verschillende werelden werden verduidelijkt door de grootse decorstukken en projectieschermen aan de achterwand van de ijsvloer. Bovendien zijn de prachtige bijpassende kostuums een genot om naar te kijken.

Holiday on Ice 15

Het gastoptreden werd verzorgd door René Frogen. Met het prachtige lied ‘She’ zong hij als het ware de extreem getalenteerde jonge schaatser Isabella Smit toe, die tijdens het lied haar prachtigste kür liet zien. Zij deed zeker niet onder voor de dansers van Holiday On Ice, en dat terwijl ze nog maar twaalf jaar is. Dat was fenomenaal, haar optreden was foutloos.

De show zelf was niet foutloos, maar een foutloze show is ook haast onmogelijk op een niveau als dit. Wanneer er iets mis ging, werd het echter wel super snel en met een grote glimlach professioneel opgelost. Tijdens de show werd er door het publiek soms met samengeknepen billen en de nodige ‘ah’s’ en ‘wow’s’ naar de geweldige schaatsers gekeken. Aan het eind gaf iedereen in de zaal een groot applaus voor alle mensen op het ijs.

Deze show is absoluut geschikt voor musicalliefhebbers. De muziek, de choreografieën, het decor, de kostuums en de mimiek van de schaatsers zorgden voor een totaalgevoel dat bij een musical ook gevoeld kan worden. Het is een groot voorrecht om zulke getalenteerde mensen in Nederland te mogen bewonderen. De show wordt nog tot 16 april 2017 in Utrecht en Rotterdam opgevoerd.

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Jeanne Rutgers

Klik hier voor de fotoreportage