De roze loper is uitgerold, de ballonnen zijn opgeblazen, de slingers hangen op, want het is feest: K3 wordt 20 jaar! En dat vieren de meiden met hun nieuwe show ’20 jaar K3’. Het drietal is ondertussen bekend in de hele Benelux, maar uitgezongen is hun liedje nog lang niet. In tegendeel zelfs. Hanne, Klaasje en Marthe zorgen met hun voorstelling voor een nieuwe vibe die zowel jong als oud kan bekoren.

Het verhaal

Het concept van een K3-show is in de afgelopen twintig jaar niet gewijzigd: de drie meisjes staan voor een uitdaging die ze tot een goed einde moeten brengen. De kinderen uit het publiek helpen hen daarbij door mee te dansen en te zingen met de liedjes die tussendoor opgevoerd worden. Dat is deze keer niet anders. K3 krijgt een rainbow-mobiel cadeau waarmee ze voor Mister Rainbow (Christian Celini) door de vier seizoenen moeten reizen. Uit elk seizoen moeten ze een element meenemen. Alleen zo kan K3 in het land van de regenboog geraken. Of is dat allemaal maar een droom?

Extra’tjes

Hoewel dat een verhaal is dat helemaal in de lijn ligt van wat we gewend zijn van de K3’tjes, brengt deze show heel wat vernieuwing. Vooreerst is er de locatie waar de show zich afspeelt: het Studio 100 Pop-up Theater in Puurs, bekend van ’40-45’. Net zoals bij die musical krijgt het publiek een koptelefoon op hun oren en bewegen de tribunes (in beperktere mate uiteraard, zodat ouders met hun kind van de tribune kunnen indien nodig). Ook het speelvlak van de zaal van het Pop-up Theater is veel groter dan een gewoon podium. Die extra ruimte wordt opgevuld met een talrijke groep dansers en danseressen, die stuk voor stuk het beste van zichzelf geven. Speciale aandacht mag daarvoor ook uitgaan naar de choreografen. Zij zijn erin geslaagd de K3-dansjes op een uitdagende en swingende manier neer te zetten. Ook Hanne, Klaasje en Marthe moeten daarbij het beste van zichzelf laten zien. Regelmatig worden ze de lucht in gezwierd om spectaculaire toeren uit te halen. Dat in combinatie met de grote dansploeg op het toneel zorgt voor een swingende sfeer, die de hele show blijft hangen. Jammer dat de aanwezige kinderen niet uitbundig kunnen dansen op de muziek. Daar is de kabel van hun hoofdtelefoon helaas niet lang genoeg voor. Grotendeels wordt dat wel weer goedgemaakt door de K3’tjes zelf. Tijdens een van de liedjes nemen ze de tijd om bij het publiek op de tribune te komen en er samen met de kinderen een feestje van te maken.

Voor ieder wat wils

Wat de muziek betreft, moet het publiek ook niet op zijn honger blijven zitten. Omdat het een jubileumshow is, heeft Studio 100 ervoor gekozen extra veel liedjes in de voorstelling te verwerken. Marthe vertelt ons dat bijna een uur van de anderhalf uur durende show gevuld is met zang en dans. Op die manier blikken de meiden terug op twintig jaar K3, en dat in de drie samenstellingen die de groep gekend heeft. Zowel liedjes die oorspronkelijk gezongen werden door Karen, Kristel en Kathleen, door Karen, Kristel en Josje als door Hanne, Klaasje en Marthe passeren de revue. Van de ‘Hippie Shake’ tot ’Land van de Regenboog’, van stoere popsongs tot ingetogen dwarsfluitsolo’s van Klaasje, er is voor ieder wat wils. De huidige meisjes bekennen zelfs dat het ook voor hen een trip down memory lane is. Zij stonden zelf als kind te zingen en te dansen op de nummers die ze nu voor volle zalen mogen brengen. Hanne benadrukt daarbij dat ze heel dankbaar zijn dat uitgerekend zij de twintigste verjaardag van het concept K3 mogen vieren. Ook voor henzelf is het dus een nostalgische ervaring.

Nostalgie

De nostalgie blijkt niet alleen uit de muziekkeuze. Gedurende de show maakt K3 meerdere malen een subtiele knipoog naar elementen uit het K3-verleden. Zo is het verhaal van deze voorstelling sterk gebaseerd op ‘K3 in Wonderland’, een zaalshow uit 2003 waarin K3 op een vliegende sofa door de vier seizoenen reist. Ook de kleding van K3 en de dansers is herkenbaar van andere shows en liedjes (de gospeljurken van ‘Wij blijven vrienden’, de winterjurkjes van ‘Hart verloren’). Daarnaast zijn ook de trommeltonnen van ‘Kuma He’ van de partij. Tot slot bevat de choreografie van ‘De 3 biggetjes’ talrijke verwijzingen naar de gelijknamige musical, en doet Mister Rainbow wel heel erg denken aan stoere wolf Willy, eveneens uit diezelfde musical.

Ook al gaat er af en toe iets mis (Marthe liet tijdens de première haar microfoon vallen, wat voor een grappige situatie zorgde), K3 staat er gewoon. De aanstekelijke dansjes, de talrijke kledingwissels, een getalenteerd ballet, veel glitter, kinderen en ouders die de alom bekende liedjes meebrullen,… ’20 jaar K3’ bevat alle elementen om er een swingende party van te maken.

’20 jaar K3’, nog tot 21 april in het Studio 100 Pop-up Theater in Puurs. Van 24 augustus tot 10 november zal de show ook door Nederland toeren. Meer informatie via www.20jaark3.com

Verslag, video en foto’s: Lieze Jacobs