Gefascineerd door het leven van de danser Vaslav Niijnsky ontmoeten acteur Jorrit Ruijs en danser Rafael Zielinski elkaar in de voorstelling ‘Het temmen van de Faun’. In de trouwzaal van hotel The Grand namen wij een kijkje bij een van de laatste repetities.

Ik voel de eenzaamheid, een grote kale vlakte en midden op die vlakte zit hij, het kind.
Ooit verstoppertje gespeeld met zijn broer en zus.
Zichzelf te goed verstopt, achter een boom, in een bosje, in slaap gevallen.
De bomen van zijn jeugd zijn gekapt, stompjes nog maar, maar hij heeft niets gemerkt.
Hij zit daar; gehurkt, zijn knieën opgetrokken, zijn armen om zijn knieën geslagen,
ogen in zijn rug, waakzaam, als een dier… – citaat; ‘Het temmen van de Faun’

Al jaren lang zijn Jorrit Ruijs en Rafael Zielinski, los van elkaar, gefascineerd door de danser Vaslav Nijinsky. Dat is het startpunt van de samenwerking. In de voorstelling ‘Het temmen van de Faun’ ontmoeten zij elkaar en verbeelden zij de droom, de ultieme staat te bereiken waarin je jezelf én een ander kan liefhebben. Een droom over overgave, waarin de één kan kijken naar de ander, om zichzelf te zien.

Het temmen van de faun-14

Jorrit Ruijs
Na de middelbare school werd hij toegelaten op de Theaterschool Amsterdam waar hij in zijn derde jaar stage liep bij Toneelgroep Amsterdam onder leiding van Ivo van Hove. Na zijn afstuderen speelde hij onder andere de titelrollen in Roberto Zucco (2004) bij Toneelgroep De Appel en Don Carlos bij Huis aan de Amstel. Vanaf zijn vijfde tot en met zijn puberteit volgde hij balletlessen aan The Royal Academy of Dancing en dat kwam van pas in de voorstelling Diaghilev en Nijinsky-gek van dans (2005). Hij was twee jaar verbonden aan Het Zuidelijk Toneel. Vanaf 2007 is Jorrit regelmatig te zien in musicals ( o.a. Hair, Ciske de Rat, Soldaat van Oranje en Otis of Othello )

Rafael Zielinski
Rafael Zielinski is geboren in Polen. In 1986, op negenjarige leeftijd, emigreerde hij naar Duitsland, waar hij studeerde aan de ‘Folkwang Hochschule Essen-Werden’. In 1988 verhuisde hij naar Amsterdam en werd een professioneel danser, choreograaf en dans docent op ‘De Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten’. Aanvankelijk begon hij met volksdans, maar is ook geschoold in moderne dans techniek, klassiek ballet en vrije beweging & improvisatie technieken.
Sinds 2000 werkt hij professioneel op dansgebied, en treedt op met verschillende dansgezelschappen en choreografen binnen Europa, zoals ‘Dance Company Norrdans’ uit Zweden, ‘De Meekers’, ‘Galama & Kho’, ‘Gato Bizar’ en ‘Suzy Blok’ uit Nederland en ‘Ute Rauwald’ uit Duitsland.

Het temmen van de faun-17

Vaslav Nijinsky
Vaslav Nijinsky geldt als een van de allergrootste danskunstenaars in de geschiedenis. Als gevierd sterdanser van het Petersburgse Marijinski-Ballet vertolkte hij het romantische repertoire. Als choreograaf kan Nijinsky beschouwd worden als balletrevolutionair die zich met zijn dansexperimenten leek af te zetten tegen de basisprincipes van het academische ballet en toonde een benaderingswijze die veel meer verwantschap heeft met die van moderne-danskunstenaars. Vóór Vaslav Nijinsky waren balletdansers op zijn hoogst “the green box trees surrounding the garden flowers,” aldus Lucy Moore in haar biografie Nijinsky. A Life. Nijinsky leverde het bewijs dat mannelijke gratie een bestaansrecht op zichzelf had. En dat een man op spitzen kon staan. Het hoogtepunt van zijn carriere duurde slechts vier jaar. In die vier jaar moderniseerde Vaslav Nijinsky het ballet voorgoed. Zijn debuut bij de Ballets Russes, het sensuele dansstuk L’apres-midi d’un faun leidde tot een theaterschandaal dat zich in de pers voortzette in loftuitingen en afgrijzen. Nijinski was 29 toen hij mentaal volledig instortte en gediagnosticeerd werd met schizofrenie.

‘Het temmen van de faun’ is van 7 t/m 14 september ie zien in Sofitel Hotel The Grand. Boek via Amsterdamfringefestival.nl of tijdens het festival bij de Fringe kassa of een half uur voor aanvang op de locatie zelf.

Het temmen van de faun-30

Idee, tekst, spel en dans: Jorrit Ruijs
Choreografie, spel en dans: Rafael Zielinski
Kostuumontwerp: Annelies de Ridder
Adviezen: Titus Tiel Groenestege ,Jeanine Coco en Annabelle Lopez Ochoa
Filmcrew: Feike Santbergen, Thomas Leermakers, Lisa Smit, Raven Hilvering
Kostuums film: Nicky Nina de Jong, Annelies de Ridder en Rafael Zielinski

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.