Na negen maanden van voorbereidingen achter de schermen was vandaag de perspresentatie van Het Pauperparadijs in theater Carré. Na het grote succes in Veenhuizen komt het theaterspektakel Het Pauperparadijs nu naar Amsterdam. Het Pauperparadijs is te zien van 4 juli t/m 5 augustus 2018 in Koninklijk Theater Carré. De kaarten voor de laatste week komen maandag aanstaande in de verkoop.

Bijna 100.000 bezoekers genoten de afgelopen twee zomers al van deze actuele musical van Tom de Ket (o.a. bekend van ‘De Verleiders’), gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen. Zij heeft de geschiedenis uitgezocht en haar voorouders gevolgd. De personages Teunis en Cato zijn de betovergrootouders van haar. De geschiedenis van deze arme mensen is niet opgenomen in de Canon van Nederland waarschijnlijk omdat het geen prioriteit had, terwijl een miljoen Nederlanders nazaten zijn van de kinderen uit Veenhuizen. Het is een geschiedenis van ons allemaal en tegelijkertijd ook een schreeuwend actueel verhaal als je bedenkt dat de kloof tussen arm en rijk momenteel niet bepaald kleiner wordt. De geschiedenis is een spiegel waar we af en toe best weleens in mogen kijken.

De voorstelling is gebaseerd op het boek maar is natuurlijk gedramatiseerd. Er zijn verhalen bij elkaar gevoegd, er zijn dingen weggelaten en sommige dingen zijn meer naar het voetlicht gebracht omdat dat goed theater oplevert. Het doet recht aan een verhaal dat echt verteld moet worden.

Decorontwerper Michiel Voet heeft samen met regisseur Tom de Ket speciaal voor de theaterversie een set ontwikkeld die grootsheid uitstraalt en het gevoel van de beklemmende armoede benadrukt waar het stuk over gaat. De decorstukken blijven rijden net zoals in Veenhuizen, maar er komen twee aspecten bij: video-mapping ( een projectietechniek die wordt gebruikt om videobeelden te projecteren op een object waarmee je het object levend maakt ) en op het achterscherm worden grote beelden geprojecteerd. Er is een ensemble aan toegevoegd en er wordt met een cast A en B gespeeld, omdat er zoveel voorstellingen worden gespeeld.  Suzanna Jansen en Tom de Ket pasten verder het script aan; de Amsterdamse verhaallijn wordt meer benadrukt.

Suzanna Jansen: “Nu we het verhaal van de ‘paupers’ gaan vertellen in de stad die zo’n belangrijke rol in hun leven speelde, hebben we het script wat aangepast. Amsterdam zit in het DNA van de voorstelling, daarom hebben we de stad een nadrukkelijkere rol gegeven.”

Onder leiding van Margreet Boersbroek zong het ensemble nog een nummer.

Het Pauperparadijs

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede in Amsterdam en andere steden enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama. In Het Pauperparadijs volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling gedeporteerd wordt naar Veenhuizen. Hij zoekt een uitweg terug naar huis, maar raakt verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken hun het leven onmogelijk. Uiteindelijk proberen ze te vluchten naar Amsterdam.

Het Pauperparadijs is een verhaal met een geschiedenis die ons allemaal aangaat.

Cast: Dragan Bakema, Rosa da Silva, Paul Kooij, Steyn de Leeuwe, Mattijs Ygosse, Imke Smit, Margreet Boersbroek, Manon Nieuweboer, Peter Drost, Gusta Geleijnse, Jan Tekstra, Myrthe Burger, Kees Boot, Lotti Hellingman, Bart Rijnink, Debbie Korper en Stefan Rokebrand en het ensemble met Thomas Kuipers, Dook van Dijk, Larissa Vulperhorst. Anne Wielink, Marije Meiborg, Mirjam van Wijk, Lynn Hoekstra, Esther van de Wel, Meike Wijnhoven, Dorinde Ploeger, Alex Molenaar, Jasper van Hofwegen, Marten Hopman, Janiek Vreeken, Maartje van der Heijden, Anouk Heling, Milou Peters, Linda van Pesch, Richard van Bueren en Jesse van der Wel

Kijk voor meer informatie op https://carre.nl/voorstelling/pauperparadijs

Voor de fotoreportage klikt u hier.