Derde- en vierdejaars studenten van de afdeling Muziektheater van Codarts voerden in het Maastheater het Mysterie van Edwin Drood op.

De studenten spelen acteurs die acteurs spelen en hierdoor krijgen we een verhaal in een verhaal. Het publiek wordt er actief bij betrokken omdat er tijdens het spelen uitleg wordt gegeven en er gestemd mocht worden over de afloop. Het stuk is gebaseerd op de onvoltooide novelle van Charles Dickens, daarom mag bij dit stuk het publiek bepalen hoe de voorstelling eindigt. Edwin Drood is vermist en mede door bepaalde banden tussen de personages en zinspelingen van de cast ga je als publiek voorkeur (of afkeer) krijgen voor bepaalde personen.

Het mysterie van Edwin Drood 25

Tijdens de inloop was de cast al aanwezig en deze probeerde al meteen het publiek te beïnvloeden de juiste keuze voor de afloop te maken. Het is een voorstelling met vaart en ondanks de vele karakters blijft het goed volgbaar. Leuk was de vertelster met haar duidelijke articulatie. Ze breidde het stuk aan elkaar en bracht zelf ook nog een personage tot leven. Deze kwamen vaak in één scene tegelijkertijd voor, dus moest ze snel switchen, wat tot hilariteit leidde. Naast de humor in het stuk weten ze ook goed de spanning erin te houden. Je weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren en als je denkt van wel, dan gebeurt er vaak iets anders. Ook leuk was het korte optreden op een hooverboard in deze tijd van de oud-Engelse kostuums. De mimiek van de castleden verdienen een lintje. Met een enkele blik kunnen ze het publiek aan het lachen maken of de spanning opvoeren.

Het mysterie van Edwin Drood 36

Naast de mooie kostuums waren de decors simpel maar doeltreffend en zagen we ook levende decorstukken voorbijkomen. De zang was erg prettig om naar te luisteren en de choreografie, zeker ook de groepsnummers met onder andere een gave tapdans, mooi uitgewerkt. De nummers zijn pakkend en blijven nog een tijdje in je hoofd hangen. Ook leuk was het live orkest dat zich zichtbaar aan de zijkant van het toneel bevond. De coulissen waren gedeeltelijk open en dat bracht het verhaal in het verhaal nog meer tot leven.

Het mysterie van Edwin Drood 80

Na de pauze werd het een georganiseerde chaos. Het verhaal stopte abrupt, omdat het simpelweg nooit voltooid was tijdens het schrijven en werd het publiek gevraagd hun keuze te maken door middel van stemming. De moordenaar werd gekozen, deze keuze werd daadwerkelijk gespeeld en om het verhaal een happy ending te geven, koos het publiek ook een liefdeskoppel. Een die je niet zou verwachten, maar een leuke humoristische twist gaf. Omdat er verschillende aflopen kunnen zijn, studeert de cast al deze opties inclusief verschillende liedjes in. Knap. Zij weten van tevoren dus ook niet hoe zij zullen eindigen.
Het plezier straalt ervan af en het is leuk om deze groep mensen te zien spelen!

Het mysterie van Edwin Drood 110

Credits
Regie en Nederlandse vertaling: Bruun Kuijt
Regie-assistentie: Jip Bartels

Cast:
derde- en vierdejaarsstudenten bacheloropleiding Muziektheater van Codarts Rotterdam
Keoni Blockx
Yoshua van den Broek
Roelof van der Sar
Safiera Dooijenburgh
Britt van Schie
Jules Vermei
Mathilde Maassen
Lena Stallinga
Leanne Lena
Annabelle Stijvers

Muzikale begeleiding: Michiel Ballhaus
Vocal coach: Antoinette Kouwenberg
Choreografie: Carolien Canters

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Rosalie Kyvon
Foto’s: Peggy de Haan