De BN-er lijst was extreem lang. Het leek wel of iedereen aanwezig wilde zijn bij de première van ‘Dreamgirls’, omdat ze goede herinneringen hebben aan de film en houden van de swingende muziek. Op de rode loper ontstonden dan ook regelmatig opstoppingen waardoor de voorstelling wat later begon.

‘Dreamgirls’ is gebaseerd op het leven van The Supremes en Diana Ross. De musical werd in 2006 verfilmd met o.a. Beyoncé, Jennifer Hudson en Eddy Murphy in de hoofdrollen en heeft het prachtige verhaal bij een groot publiek bekend gemaakt. Liedjes uit de musical als ‘Dreamgirls’, ‘One Night Only’ en ‘I am Telling You I am not going ‘ werden op slag wereldhits. Een liveband en een twintigkoppige cast vertellen het relaas van The Dreamettes.

De zangeressen Effie, Deena en Lorrell willen naam maken in de muziekwereld. Wanneer Effie haar plaats als leadzangeres moet afstaan aan de meer commerciële Deena, ontstaat er onenigheid. Maar de bom barst pas echt als Elfie uit de groep wordt gezet.

Berget Lewis nam de afgelopen periode acteerlessen om goed beslagen ten ijs te komen, Dat zij over een ijzersterke stem beschikt, is allang bekend, maar zij liet zien dat ook het acteren haar goed af ging. Na het pauzenummer ‘Ik ga niet’ was het publiek uitzinnig. Pearl Jozefzoon is inmiddels bekend in heel Nederland maar mocht in deze musical een van de hoofdrollen spelen en deed dat meer dan overtuigend. Dat kon ook niet anders omdat deze vocaal sterke cast elkaar op sleeptouw neemt. Nog maar net afgestudeerd aan DAPA stond Aïcha Gill voor het eerst in een grote musical. Van zenuwen was weinig te merken en ze hield zich uitstekend staande tussen al het vocale geweld. Met haar sterke spel was deze rol haar op het lijf geschreven. Ondanks haar lengte speelde ze een sterke vrouw die op een gegeven moment opstaat tegen haar vriend.

Dreamgirls premiere-38

Edwin Jonker heeft een overweldigend dosis soul in zijn stem die hij ten volle kan benutten in deze musical. Zijn complete spel en houding geven hem juist datgene dat hem zo geschikt maakt voor de rol van Curtis. David Goncalves speelt de rol van de broer van Effie die verantwoordelijk is voor de liedjes die de Dreamgirls zo ver brengen. Om David kan je niet heen. Niet om zijn gestalte maar ook niet om zijn zang die ook perfect past in deze musical. Jerrel Houtsnee speelt de rol van Marty, de manager van Jimmy en later van Effie. die vecht voor zijn artiesten ook al gaat hij soms niet mee met zijn tijd. Hij zet de rol van deze wat brommerige man heerlijk neer.
Dreamgirls premiere-39Clayton Peroti ademt, eet en drinkt soul. Al jaren lang is deze man de belichaming van Soul en Motown. Clayton zegt dat hij zichzelf is als hij soul zingt en dat bevestigt ook zijn rol van Jimmy T. Early die gewoonweg van het toneel af spat. Rubiën Florens Vyent speelt de rol van de vierde Dreamgirl. Ook al zit deze vrouw niet in de eerste Dreamgirls toch ademt ze Dreamgirls als ze Effie vervangt. Vocaal kan ze zich zonder meer meten met de dames en hoort zij zonder enige twijfel in deze productie.Het ensemble is van grote klasse, wat ook nodig is als je mee kunt spelen in Dreamgirls. Urvin Monte, Tjindara Metchendorp , Fenna Ramos Urvin Monte, Leo Alexander Hewitt,
Omri Tindal,Perry Gits, Belinda van der Stoep, Naomi Webster en Gitty Pregers zijn van even grote klasse en daarmee is het publiek zeker van een musical van grote klasse, ook als Birget Lewis een keer niet mee zal spelen.

Dreamgirls premiere-45

Het decor is minimalistisch , maar veel meer is er niet nodig. De kostuums en pruiken daarentegen zijn erg mooi en uitbundig. Verwacht geen diepgaand verhaal, maar Dreamgirls is een geweldig swingend spektakel, waar iedereen die van soulmuziek houdt, heen zou moeten gaan. Dat het publiek niet stond te swingen aan het einde van de voorstelling was het enige minpuntje, maar dat lag meer aan het publiek dan aan de cast. Op de afterparty knalden Clayton Peroti, Urvin Monte en David Goncalves nog verder met een fantastisch optreden.

Dreamgirls premiere-50

Cast
Berget Lewis – Effie
Pearl Jozefzoon – Deena
Aïcha Gill – Lorell
Edwin Jonker – Curtis
David Goncalves – C.C.
Jerrel Houtsnee – Marty
Clayton Peroti – Jimmy T. Early
Gitty Pregers – Understudy Effie
Rubiën Florens Vyent – Michelle
Urvin Monte
Leo Alexander Hewitt
Omri Tindal
Tjindjara Metchendorp
Fenna Ramos
Sacha Setubun
Perry Gits
Belinda van der Stoep
Naomi Webster

Bekijk hier de fotoreportage.

Voor meer informatie kijkt u op http://www.albertverlindeentertainment.nl/dreamgirls/

Lees ook: Swingende openbare repetitie musical Dreamgirls