Andrew Lippa heeft in 2000 een musical geschreven die is gebaseerd op het gedicht The Wild Party van Jospeh Moncure March geschreven in 1928. De tijd waarin het verhaal zich ook afspeelt. De studenten van Muziektheater 3 van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben deze versie gebruikt om hun avondconcert gestalte te geven. Een concert om alle studenten de kans te geven een van de hoofdrollen te spelen in deze schitterende musical. Het overdragen van de hoofdrollen werd onderling subtiel aan elkaar overgedragen door het wisselen van een kledingstuk zodat het publiek dit intrigerende verhaal kon blijven volgen. De vertaling was van de hand van Koen van Dijk die ook als gast aanwezig was.

The Wild Party

New York, 1928. De relatie tussen Queenie en Burrs is door de tijd heen bekoeld en in de relatie is sprake van wantrouwen, verveling en uitgebluste passie. Queenie organiseert een feest om uit deze sleur te komen en nodigt daarvoor haar beste vrienden uit. Met haar beste vriendin Kate komt haar nieuwe vriend Black mee. Queenie is duidelijk geïnteresseerd en flirt openlijk met deze zeer aantrekkelijke man. Als Queenie samen met Burrs een optreden doet, is ook Black gefascineerd door Queenie en Heeft Burrs zijn zinnen gezet op Mae, een van de andere gasten. Mae is niet van de avances van Burrs gediend waarbij haar vriend dan ook nog bokser is wat Burrs duur komt te staan. Black redt Burrs uit zijn benarde situatie en het feest gaat verder en de spanning stijgt totdat Burrs Queenie betrapt met Black waarbij een fatale worsteling ontstaat met een pistool en Burrs dodelijk getroffen wordt. Black vlucht en laat Queenie radeloos achter en zij vraagt zich af hoe het zo ver had kunnen komen.

 

De studenten zijn er uitstekend in geslaagd het boeiende verhaal te vertellen ondanks de concertvorm waarin deze voorstelling gegoten was. De zang was verzorgd en het spel en de choreografie maakte van dit concert een soort van sober uitgevoerde musical zodat het aan het publiek was in de eigen beleving de setting van dit verhaal in te vullen. De zang stond centraal in dit concert en die kwam prima tot zijn recht in de concertzaal.

Alles binnen deze productie is door de studenten verzorgd zoals het decor, rekwisieten, staging en lichtplan. Daarnaast waren er maar een beperkt aantal lessen, waarin de studenten begeleiding kregen. Er moest dus veel zelf gerepeteerd worden. Het decor is miniem maar toch slagen de studenten erin het verhaal geheel geloofwaardig te brengen en vooral ook vocaal indruk te maken.

De hele voorstelling werd begeleid door Koos van den Brekel en Mattia Matranga, de muzikale begeleiding was in handen van Ivar Costenoble en Edward Hoepelman was de zangcoach.

Cast: Niniane Everaert, Jeroen Sigterman, Lisanne Streukens, Loes Bettonviel, Kim Reizevoort, Sali Haidara, Emily White, Jessie Vos, Thijs Snoek, Dave Rijnders, Niels Bouwmeester en Noortje van Eijl