Ook dit jaar kan er natuurlijk geen jaar voorbij gaan zonder Harrie Vermeulen. Maanden van voorbereiding gaan vooraf aan deze komedie, dan moet het script klaar zijn en dan zijn daar de tryouts waarbij er nog hard gewerkt wordt aan de puntjes op de ‘i’. Jon van Eerd was best een beetje zenuwachtig voor vanavond maar dat was nergens voor nodig. Met zijn nieuwe komedie ‘Herrie in de keuken’ zette hij weer een hilarische Harrie Vermeulen neer met als resultaat de geslaagde première in theater de Meervaart in Amsterdam.

Dit keer is de vorm van het verhaal anders dan we eerder van Jon gezien hebben. Het stuk is sneller en nog meer van nu, maar zeker ook voor alle leeftijden. We zien Harrie dit keer als eigenaar van zijn eigen snackparadijs genaamd Harrie’s frietstreet. Harrie zijn zaak loopt niet zo goed en kan wel wat extra klandizie gebruiken. Zijn buurvrouw Hermien, die de naastgelegen tattooshop runt, wil hem daarbij wel helpen en biedt Harrie de beste frikandellen die zij heeft. Alles loopt op rolletjes, totdat de Keuringsdienst van Waren langskomt om Harrie’s frietstreet te controleren.

Ondertussen voelt Berend, Harrie zijn collega, dat er iets niet pluis is in de zaak van buurvrouw Hermien, de klanten gaan wel naar binnen, maar komen nooit meer buiten. Samen gaan zij op onderzoek uit en betrekken Bob van de Keuringsdienst in hun onderzoek.

Steeds meer krijgen Harrie en Berend in de gaten wat er gebeurt bij de buurvrouw, het lijken wel Sweeney Todd achtige praktijken in de frietstreet.

De cast bestaat slechts uit vijf personen, naast Jon staan Arie Cupé, Anne Lamsvelt, Joey Schalker, Liss Walravens en Brian Verhagen op het podium. Het lijken er veel meer maar dat komt doordat alle rollen vlekkeloos wisselen. Wisselingen van pruiken en kostuums zorgen voor veel actie en reactie, wat het tot een hilarisch spel maakt.

Wanneer het onderzoek van Harrie uit de hand loopt en de politie er aan te pas moet komen rennen er agenten over het podium op een Comedy Capers achtige wijze (Amerikaanse slapstick). Het publiek vindt het heerlijk en geniet volop. De snelheid ligt zo hoog dat deze cast echt op alle details moet letten en het spel daar niet onder mag laten lijden. De tandem Jon van Eerd en Arie Cupé draait op volle toeren en ook dit keer krijgt Arie de volle laag. Anne Lamsvelt, Joey Schalker, Liss Walravens en Brian Verhagen spelen hun eigen rol maar daarnaast ook vele andere rollen en accelereren als team en zorgen er voor dat alles uitstekend tot zijn recht komt en doen dat in een uitermate hoog tempo.

De lachwekkende dialogen worden afgewisseld met grappige situaties door het persifleren van Willeke Alberti en de Rijdende rechter. Het toneelstuk wordt afgesloten met de carnavalskraker ‘Ieder uur een bittergarnituur’.  Harrie is inmiddels niet meer uit het Nederlandse theaterlandschap weg te denken. Gelukkig toert hij ook dit seizoen nog ver tot in het volgende jaar langs vele theaters in Nederland, dus je kunt hem niet missen.

Verslag: Marloes Romeijn
Foto’s: Rob de Haan

Voor meer informatie klikt u hier

Lees ook:
Beau van Erven Dorens speelt rol in nieuwe komedie Herrie in de Keuken
Harrie Vermeulen zorgt voor Herrie in de Keuken!