Het afgelopen seizoen deed Henk Poort mee aan het programma De Beste Zangers. Naast dat Henk nu officieel tot de beste zangers van Nederland behoort, bracht zijn deelname tevens “huiswerk” met zich mee. Hij moest zijn helden benoemen.  Na zijn eerdere soloshow ‘Ik ben mijn lied’ was het deze opdracht die hem de inspiratie gaf voor een nieuwe soloshow.

Henk Poort en de Helden ging voor een zaal vol familie, vrienden, collega’s en geïnteresseerden op 26 oktober 2019 in première in de knusse grote zaal van de Purmaryn te Purmerend. De sfeer in de zaal paste bij de sfeer van de voorstelling: warm, intiem en liefdevol. De show begint met de inzet van muzikanten Ed Boekee (toetsen) en Jurre Hogervorst (bas/ gitaar), waarna Henk het passende “Heroes” van David Bowie ten gehore brengt.

Gedurende de voorstelling toont Henk zijn veelzijdigheid en laat hij zien niet alleen een briljante zanger, maar tevens een boeiende verhalenverteller, een vermakelijke grappenmaker en bovenal een warme “doodgewone” familieman te zijn. Henk is puur en staat op het podium zonder masker of façade. Hij geniet zichtbaar en de dynamiek met Ed en Jurre geeft de show nog net dat beetje extra.

Odes aan een diversiteit van helden, zoals Johnny Jordaan, John Kraaijkamp en Johan Cruijff worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. Muzikale hoogtepunten van de avond zijn toch wanneer Henk een ode brengt aan operazanger Tito Gobbi en hij  het Napolitaanse lied Come Prima ten gehore brengt. Ondanks dat zijn stem de gehele avond zuiver en steady blijft, zijn dit de momenten waarop de echte kwaliteit van zijn stem tot zijn recht komt en kippenvel wordt gegarandeerd.

Aan het begin van de voorstelling benoemd Henk tijdens een van de nummers die speciaal voor deze show zijn geschreven zijn onzekerheid en vraagt hij zich af waar hij met deze show aan is begonnen. Een onzekerheid die niet terecht blijkt. De show staat als een huis en door de diversiteit aan nummers (van Jordanese krakers, musical en opera tot eigen teksten op bekende nummers van de afgelopen tijd zoals Mary you van Bruno Mars en Despacito van Luis Fonsi) biedt het een breder publiek een amusante avond. De echte kracht van de avond ligt echter bij de duidelijke liefde voor zijn gezin, voor wie hij de held tracht te zijn.

Henk bezingt zijn helden op een podium vol lege portretlijsten. Verder staan er diverse muziekinstrumenten opgesteld en staat er een rij schoenen vooraan het podium. De aanwezigheid van de schoenen wordt pas geheel aan het eind duidelijk wanneer Henk zich zingend afvraagt in wiens schoenen hij zou willen staan. Zijn uiteindelijke conclusie verwarmd ieders hart en maakt dat je met een prettig en voldaan gevoel de zaal verlaat.

Kijk voor meer informatie op http://www.henkpoort.nl

Verslag: Ilse van Vliet
Foto: Elisabeth Melchior