Na jaren van overleg over technische mogelijkheden, teksten, rolbezetting en muziek werd door Marco Borsato, John Ewbank en de theaterproducenten van Imagine Nation, Kees Abrahams en Robin de Levita, op 28 december al bekend gemaakt dat Lisse Knaapen de hoofdrol van Sky in de gelijknamige nieuwe musical zou gaan vertolken.

Op 25 januari was het tijd om de rest van de cast aan de pers voor te stellen. Het belooft veel goeds. De cast bevat energieke, gemotiveerde en zeer getalenteerde mensen, van wie enorm veel gevraagd zal worden, maar die zich zeker voor de volle 100% zullen inzetten. Naast een groot aantal onbekende namen zitten er ook en aantal bekende namen in de veelzijdige cast, zoals: Matteo van der Grijn, Lone van Roosendaal, Eva van der Gucht en Joël de Tombe.

De voorstelling SKY gaat over de 16-jarige Sky, die in haar droomwereld antwoorden probeert te krijgen op de vragen waar ze in het echte leven mee worstelt. Aan enthousiasme is geen gebrek. De castleden en producenten laten alle camera’s rustig flitsen en geven in alle rust antwoord op alle vragen die ze krijgen. De vraag die natuurlijk het meest wordt gesteld is hoe het 3D-effect vormgegeven zal gaan worden. Marco vindt dit een risico dat echt genomen moet worden. ‘Natuurlijk weet je nooit zeker hoe zulke nieuwe dingen gaan vallen, maar als je het niet probeert weet je het nog steeds niet.’ Bovendien is hij er vrijwel zeker van dat deze manier van theater maken in goede aarde zal vallen en hij weet als geen ander hoe je je publiek een extra dimensie kunt geven in een show.

IMG 1197

Er zijn grootse plannen met LED-schermen op de achtergrond. ‘Het spektakel is groot en de muziek is spectaculair, maar toch is de voorstelling intiem en emotioneel,’ zegt hoofdrolspeelster Lisse. ‘We vertellen echt een verhaal’. Dat zij deze rol mag spelen is voor haar een grote eer. ‘Het is een enorme verantwoordelijkheid, maar je krijgt er zo veel voor terug. Dat zorgt ervoor dat ik er zo veel zin in heb.’ Een zestienjarig meisje is Lisse al een tijdje niet meer. Toch kan ze zich goed in haar rol inleven. ‘Ik kan kijken welke keuzes ik toen heb gemaakt en van een afstand naar zulke situaties kijken. Ik heb nu antwoorden op de vragen die ik toen stelde en daar kan ik tijdens de show dan ook naar toewerken.’ Dat zij prima een jonger persoon kan spelen heeft ze overigens al eerder bewezen in haar afstudeervoorstelling. Dat ze de rol zou krijgen had ze totaal niet verwacht. ‘Toen ik voor de vierde keer terug moest komen, had ik de moed een beetje opgegeven, maar gelukkig bleek tijdens de vierde ‘auditie’ het nieuws gebracht te worden dat ik de rol mocht gaan vertolken.’ Juist omdat de producenten al jaren met deze voorstelling bezig zijn is de druk van presteren hoog. ‘Ik hoop dat het een product wordt waar wij als team achter staan, een product waarop degenen die hier al zo lang naar toeleven trots kunnen zijn.’

Ook Matteo is klaar voor zijn uitdaging. Voor velen zal hij altijd de soldaat van Oranje blijven, maar Matteo zelf is al weer een paar stappen verder en moet zich storten op de rol van de vader van Sky. ‘Zelf heb ik twee kinderen, weliswaar van jongere leeftijd, maar nu is het mijn taak om de uitdagingen van een vaderrol te trotseren en een echte volwassen man neer te zetten.’ Over zijn rol kon hij verder nog weinig zeggen. Pas na de castpresentatie was de eerste scriptlezing, waarna de cast een druk repetitieproces te wachten staat. Gelukkig lijkt de sfeer al heel gemoedelijk, met een goed evenwicht tussen ambitie en nuchterheid. De castleden lijken goed te zien wat nog verbeterd kan worden en waarin ze elkaar kunnen helpen.

IMG 1272

De terecht trotse producent Kees Abrahams overziet zijn kroost. ‘We staan altijd open voor nieuw talent en deze cast is gewoon onze gedroomde cast,’ klinkt het tevreden. ‘Ons verhaal was altijd maar niet af, omdat de innovatie in techniek dat nog niet toeliet. Nu is het moment daar om te laten zien hoe ver we al zijn.’ Met het innovatieve 3D-effect hoopt hij dat het verhaal nog meer binnen komt bij het publiek. Door alles om de mensen heen te gebruiken wordt het verhaal versterkt. ‘Het is geen moralistische voorstelling, maar we willen laten zien hoe het is om jezelf tegen te komen. Iedereen kan zichzelf erin herkennen.’ Gedurende de voorstelling reist het publiek continu heen en weer tussen droom en realiteit. ‘Het goede script en de prachtige liedteksten zijn echt af. Nu is het een kwestie van de puntjes op de i te zetten tot de dag van de première, maar de voorstelling staat al stevig in de steigers. Met deze cast kan het simpelweg niet mislukken,’ aldus Kees Abrahams.

De volledige cast:
Sky Nieuwman: Lisse Knaapen
Robbie: Roben Mitchell
Julia Nieuwman: Lone van Roosendaal
Edward Nieuwman: Matteo van der Grijn
Cynthia: Daisy Duin
Betty Steeven: Eva van der Gucht
Nick Winter: Joël de Tombe
Dr. Cals: Boy Ooteman
Ensemble: Hilke Bierman, Lotta Sophie Bakker, Tobias van Harmelen, Julia Herfst, Jeroen Dekkers, Emily van Diermen, Stephanie van Rooijen, Kalila Hermant, Adrien Rako, Redouan Hergelink, Guillermo Blinker, Evelyn Bakker, Sophia Mason, Rowan Pieter, Anthony Benjamin, Jamahl Meljanan, Bruno de Rouck en Arletta Boland.

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Jeanne Rutgers

Klik hier voor de fotoreportage.