Vanaf vrijdag 15 februari 2019 start een serie theaterconcerten van musicalzangeres Janke Dekker en haar dochter, de klassieke operazangeres Amy Egbers. Generationsis een gezongen theatercollege over musical en opera. Met muziek proberen moeder en dochter bovendien de generatiekloof met ontroering en veel humor te overbruggen.Generationsis vanaf februari tot en met mei te zien in een groot aantal Nederlandse theaters. In seizoen 2019/2020 gaat de productie in première .

Wat doe je wanneer je als musicalster op een dag te horen krijgt dat je dochter naar het conservatorium wilt om zich te bekwamen in het klassieke zangrepertoire? Janke Dekker (o.a.Contrapunt, Carmen, Evita) moest even slikken toen Amy Egbers haar besluit bekend maakte. Janke Dekker begreep weinig van opera en kon zang-technisch gezien weinig met de aria’s uit bijvoorbeeld Le Nozze di Figaro.

Ondanks het feit dat Amy Egbers het podium met haar moeder had gedeeld inOorlogswinteren Kruistocht in spijkerbroek had zij geen speciale voorliefde voor het musicalrepertoire. Na haar afstuderen in 2018 aan het Fontys Conservatorium besloten moeder en dochter de verschillende werelden van opera en musical onder de loep te nemen.

 Help mijn moeder zingt musical! Help mijn dochter zingt opera!

In Generationstrachten Janke Dekker en Amy Egbers het musical- en operarepertoire te doorgronden. Zij zoeken naar de overeenkomsten en maken zich vrolijk over de verschillen. Ook zingen zij elkaars repertoire of doen een poging daartoe. Generations is een gezongen theatercollege met een verrassende selectie uit het musical- en operarepertoire, zoals muziek uit; Carmen, Evita, Le Nozze di Figaroen The Sound of Music. En natuurlijk komt in Generations ook de generatiekloof om de hoek kijken. Want zoals in elke moeder-dochterrelatie jagen zij elkaar met liefde op de kast (en er weer vanaf). Maar Janke en Amy weten altijd samen zingend de harmonie tussen elkaar weer terug te vinden.

Pianist Eelco Menkveld (Johan Goossens, Adieu Indië, Midlife, the musical) begeleidt het duo. Victor van Swaay (Wijn, Lenette van Dongen, Hetty Heijting) is de regisseur.

CAST EN CREW
Met Janke Dekker en Amy Egbers
Regie: Victor Swaay
Muzikale leiding: Eelco Menkveld
Muziek uit onder meer: Carmen, Evita, Le Nozze di Figaro en The Sound of Music
Amy Egbersis een Nederlandse mezzo-sopraan  Voordat zij haar klassieke zangopleiding begon op het Fontys Conservatorium in 2014, studeerde zij drie jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
In 2014 zong zijn In Leonard Bernstein’s West Side Storyin Het Concertgebouwin Amsterdam. Kort daarna werd zij gevraagd om de rol van Bettina te spelen in de Dutch National Opera Academy productie Die Stumme Serenade, een operette van Erich Korngold. Na dit klassieke avontuur dat haar helemaal naar Berlijn bracht, stapte zij van de Universiteit van Amsterdam over naar het Fontys Conservatorium om daar Klassiek muziektheater te gaan studeren. Tijdens haar opleiding speelde zij de rol van Cheruino in Le Nozze di Figaro. In 2018 speelde ze de solopartij in de productie Het Spel, eennieuw gecomponeerde opera van de Arubaanse componist Xavier Geerman ter ere van het Opera Forward Festivalvan DeNationale Opera in Amsterdam. In juni 2018 is zij afgestudeerd aan het conservatorium met de zelf gecreëerde productie Bloedkring,welke genomineerd werd voor de Entreeprijsen waarmee zij in augustus 2018 te zien zal zijn op de Parade in Den Bosch.

Janke Dekker debuteerde in 1987 als de eerste Nederlandse Evitain het Koninklijk theater Carré. Een lange carrière in de musical volgde evenals rollen in tv-series, films en het presenteren van diverse tv-programma’s, Sinds 2011 heeft zij haar eigen theater-productiehuis, waar zij originele Nederlandstalige muziektheater-producties creëert. In 2018 was Janke Dekker het middelpunt van de productie Safaripark Zuidasdie zich afspeelde in het befaamde financiële kwartier in Amsterdam. In 2008 trad zij voor het eerst samen met haar dochter op in de musicals Kruistocht in Spijkerbroeken Oorlogswinter. Met Generations staat zij voor het eerst in tien jaar weer samen met haar dochter Amy Egbers op de planken.

DATA EN LOCATIES

AMSTERDAM, Apollofirst theater, vr 15 feb
PURMEREND, De Purmarijn, zo 17 feb
BERGEIJK, Theater de Kattendans, za 23 feb
ZUID LAREN, Theater Mozaïek, za 2 mrt
ASSEN, Theater de  Nieuwe Kolk, zo 3 mrt
BERGEN OP ZOOM, Theater de Maagd, vr 15 mrt
SPIJKENISSE, Theater de Stoep, wo 20 mrt
PANNINGEN, Dok 6, vr 22 mrt
NUNSPEET, Veluvine Theater, vr 29 mrt
IJSSELSTEIN, Fulcotheater, zo 31 mrt
WAALWIJK, Theater de Leest, wo 17 apr
VELDHOVEN, Theater de Schalm, ma 22 apr
STEENWIJK, Theater de Meenthe, vr 10 mei
RIJSWIJK, De Rijswijkse Schouwburg, do 16 mei

Fotograaf: Isabeau Bosscher