In 1965 ging de succesvolle musical van Annie M.G. Schmidt en Harrie Bannink in première: ‘Heerlijk Duurt Het Langst’. Vijftig jaar later, op zondag 1 februari, mocht een nieuwe versie in Breda in première gaan. Aan Lone van Roosendaal, Chris Tates en Alfred van den Heuvel de eer de hoofdrollen te spelen, met zeer verdienstelijke bijrollen voor onder andere Dick Cohen en Rosalie de Jong… en Annie M.G. Schmidt zelf als voice over / moeder van Marian, het personage van Lone van Roosendaal. Een prachtige hommage aan de tekstschrijfster die een productie wist te schrijven die zelfs na 50 jaar nog altijd actueel blijkt te zijn.

“Heerlijk duurt het langst” vertelt vol humor, nostalgie en prachtige liedjes het verhaal over de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian (Lone van Roosendaal) en Ido (Chris Tates) en hun dochter Pink (Nikki van Ostaijen). Hij gaat vreemd met zijn secetaresse (Rosalie de Jong). Zij zet hem het huis uit en zoekt heil bij buurman Ton (Dick Cohen). Totdat Pinkie thuiskomt met Ali (Buddy Vedder) en haar ouders vertelt dat ze met hem naar Turkije zal emigreren. Het in onmin levende echtpaar doet verwoede pogingen dochterlief in Nederland te houden. En dat alles gesitueerd in de jaren ’60, een van de meest opmerkelijke decennia uit de afgelopen eeuw.

Dat de cast plezier heeft in het brengen van deze klassieker is vanaf het eerste moment duidelijk. Van Roosendaal laat zien waarom zij al jaren meedraait in de top van het Nederlandse theater, zij draagt het stuk met gemak. Haar emoties en innerlijke gevechten zijn te voelen, haar stem past bij het karakter dat ze speelt. Een gedroomde Marian. Haar theaterman Chris Tates is helemaal op zijn plek in deze rol waarin hij laat zien naast acteren te kunnen zingen en bewegen, onder andere met Alfred van den Heuvel (onze niet te volgen maar hilarische kruidenier) in de evergreen “Op een mooie Pinksterdag”. Als hoofd van een meubelfabriek heeft hij een zware taak, hij vindt de afleiding bij De Jong die in haar rol veel van haar talenten mag benutten. Vooral op acteervlak mag ze haar kunnen laten zien.

Heerlijk duurt het langst premiere foto Peggy de Haan-7

Op dat vlak is de casting erg sterk, ook Alfred van den Heuvel, Nikki van Ostaijen, Stefan de Kogel en vooral Dick Cohen mogen in deze productie laten zien wat ze in huis hebben, stuk voor stuk slagen zij hierin. Hulde aan Paul van Ewijk (regie) en Barrie Stevens (choreografie) voor de manier waarop zij de talentvolle cast inzetten. Of het nu een hoofdrol of ensemblelid is, iedereen heeft zijn/haar moment om te schitteren in deze opzet.

Naast bekende songs als “Kom Kees”, “Op een mooie Pinksterdag” en “Zeur niet” is dé grote showstopper “Het is over” in een prachtige, kippenvel gevende vertolking van Lone van Roosendaal. Het lied is een aantal jaar geleden bekend geworden door de versie van Brigitte Heitzer in ‘Op zoek naar Evita’, maar nu er naar dit lied wordt toegewerkt komt de tekst en inleving nog meer tot zijn recht. Zeer terecht dat het applaus voor Van Roosendaal minutenlang aanhield en hier en daar zelfs mensen voor haar gingen staan, hier stond een vakvrouw die zich realiseerde hoe haar leven er nu voorstond en wat ze werkelijk wil.

Heerlijk duurt het langst premiere foto Peggy de Haan-15

Al met al is ‘Heerlijk duurt het langst’ Annie M.G. Schmidt op haar best! Of het dan ook een happy end krijgt? Dat is bij Annie altijd de vraag, ga naar het theater en laat u verrassen hoe eigentijds deze ’60s productie eigenlijk is!
Meer info en de speellijst kunt u vinden op de website www.heerlijkduurthetlangst.nl – wij wensen u veel plezier en een heerlijk nostalgische avond toe! 

Kijk voor meer informatie op http://www.heerlijkduurthetlangst.nl

Klik hier voor de fotoreportage van Gaby Lejeune

Klik hier voor de fotoreportage van Peggy de Haan

Lees ook:
Win twee kaarten voor een musical.
Heerlijk duurt het langst

Verslag: Gaby Lejeune
Foto’s: Peggy de Haan en Gaby Lejeune
Video: Rob de Haan

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.