Vorig jaar bracht Musical Harlingen ‘De betovering van Belle en het Beest’ en voor dit jaar is er gekozen voor ‘Ciske de Rat’. Na een jaar repeteren brengt Musical Harlingen de komende dagen het stuk in de stadsschouwburg Trebol. Wel een ietwat triest randje, de laatste keer op deze locatie. De Stadsschouwburg sluit dit jaar definitief zijn deuren en daarmee meer dan een eeuw (kunst)geschiedenis. Maar vanavond is de schouwburg (althans het toneel) omgetoverd naar het Mokumse, met de Westertoren en Artis voor het verhaal van ‘Ciske de musical’.

Het verhaal speelt zich af in zowel 1925 als 1939. Nazi-Duitsland staat op het punt Nederland aan te vallen en alle mannen worden gemobiliseerd om te gaan vechten aan het front. Ook Cis (Raymon de Ronde) ontkomt niet aan dit lot, gelukkig komt hij hier zijn oude schoolmeester Bruijs (Bjorn van Dijk) tegen die hem door deze tijd heen helpt. 


 
Tegelijkertijd zien we het verhaal van de kleine Ciske (Wouter van den Werf) zoals we die allemaal kennen van de bekende film. Het schoffie dat het niet makkelijk heeft thuis en liever zijn tijd doorbrengt bij zijn schoolvrienden Dorus (Bjorn Sietzema) en Betje (Nora Gerdingh) en bij Tante Jans (Claudia Ponte). Maar ook met goede dingen in zijn leven gaat het verhaal nog steeds niet over rozen en treft Ciske een zwaar lot. Dorus overlijdt en door tragische samenloop vermoord Cis zijn moeder. Cis de man draagt dit noodlot al die jaren die volgen met zich mee. En dan staat hij oog in oog met zijn verleden…

 

De muziek wordt verzorgd door een vijfkoppig live orkest onder leiding van Jurrian Max. De groep is op zijn best met de gezamenlijke zang en het ‘ik voel mij zo verdomd alleen’ mag natuurlijk niet ontbreken. Nu in duetvorm maar toch steelt Wouter hier stiekem de show door het zeer aandoenlijk te brengen. Men heeft er voor gekozen om de dialogen ook echt in plat Amsterdams te brengen wat af en toe in de zaal voor komische reacties zorgt. Het is dan ook best grappig om een doorgewinterde Fries dingen als ‘tering’ en ‘godskolere’ te horen zeggen.

Met het decor (Ronnie Pollems) is flink uitgepakt wat dan wel tot gevolg heeft dat sommige changementen wat lang duren. Maar het publiek is deze avond dol op open doekjes en vult de tijd vaak op met applaus. Een verdiend applaus want je ziet dat er hard is gewerkt onder leiding van regisseur Michelle Bergsma. Het publiek waardeert het in ieder geval met een staande ovatie bij het slotapplaus en de cast straalt. Gelukkig mogen ze nog twee keer voordat het doek (en dan letterlijk) valt voor deze productie. Dus grijp u kans nu het nog kan, info vindt u op www.ciskederatdemusicalharlingen.nu

Mariska Steenbergen