De wereld stond veertig jaar geleden even stil toen Wim Sonneveld overleed. Er was geen krant, radio- of tv station die hier geen aandacht aan besteedde. De schok in Nederland was groot en de theaterwereld stond op zijn kop.

Ook vandaag was de pers massaal toegestroomd om aanwezig te zijn bij de première van ‘Sonneveld’ in de Schouwburg van Utrecht. Sonneveld vertelt het verhaal achter de schermen van het leven van Wim Sonneveld. Sonneveld was immers een groot artiest, maar ook een gecompliceerd man die niet makkelijk was voor zijn omgeving maar ook voor zichzelf. Deze voorstelling gaat over de soms beklemmende intense band met Conny Stuart en over zijn relatie met twee mannen Huub Janssen en Friso Wiegersma. Een intrigerende driehoek die voor het publiek verborgen bleef omdat hij de illusie van het publiek wilde zijn en blijven.


Gedurende de voorstelling komen maar liefst 32 nummers voorbij. Bij het ene nummer werd door het publiek meegezongen terwijl bij het andere nummer het muisstil was. Het decor is eenvoudig en de levensfases schoven in diverse scenes voorbij. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat je niet afgeleid wordt en vol in het verhaal mee kunt gaan.

Tony Neef lijkt soms echt Wim Sonneveld. Gebaartjes, manier van bewegen en zeker ook de intonatie geven je soms de illusie dat je naar Sonneveld zit te kijken. Net als Sonneveld heeft Neef enorm vakmanschap. Mariska van Kolck neemt de rol van Conny Stuart voor haar rekening. Met al haar ervaring zet Van Kolck een mooie Stuart neer. Jan Elbertse speelt Huub Janssen die Sonneveld in goede maar ook in slechte tijden bleef steunen ook al raakte hij regelmatig op een zijspoor waarbij Sonneveld het zo kon draaien dat Huub toch weer bij hem bleef. Friso Wiegersma wordt gespeeld door Thomas Cammaert die schittert in deze rol. Jong en levenslustig geeft hij Sonneveld nieuwe impulsen in zijn leven en loopbaan.

Cindy Bell is als de liftster iets te weinig op het toneel. Ik had het mooi gevonden als ze als een soort van engel verschillende malen was teruggekomen om hem als het ware uit te dagen. Cindy speelt haar rol bruisend en verfrissend en geef een mooie invulling aan de liftster die overigens echt heeft bestaan. Sandra Jonkman speelde o.a. het nichtje van Sonneveld: Joantine Sonneveld en vervulde verder een ensemblerol maar met haar gestalte en energie die ze op het toneel tentoonspreidde viel ze zonder meer positief op. Vocaal staat deze cast haar mannetje en klonk het allemaal prima en was ook het spel tot in de puntjes verzorgt. De cast nam het publiek moeiteloos mee naar de tijd dat Sonneveld nog zijn triomfen vierde en heel Nederland aan zijn voeten lag. Al dacht hij zelf van niet. Dat werd pas duidelijk toen het nieuws over de dood van Sonneveld bekend werd en heel Nederland treurde om dit verlies.

Sonneveld speelt nog tot en met 9 maart waar de musical een waardig slot zal krijgen in het Koninklijk Theater Carré.

Kijk voor meer informatie op hthttp://www.sonnevelddemusical.nl

Voor de fotoreportage kijkt u hier.

Lees ook:
Onthulling beeld Sonneveld door cast

Tony Neef verrast tijdens eerste lezing Sonneveld