Het zaallicht is nog aan en het publiek is in volle afwachting van de voorstelling die komen gaat. Jappie de journalist van de dorpscourant zoekt zijn plekje op. Jappie is een van de karakters uit de nieuwe soloshow van Theun Plantinga. Naast Jappie schakelt Theun moeiteloos over naar meerdere typetjes, waaronder zelfs schaap Makkie, om zijn tienjarig bestaan in het theatervak aan het publiek te vertellen.

Pas 28 jaar en al 10 jaar in het vak. Dat kan niet iedereen hem na doen. Volgens de titel van zijn soloshow is Theun Plantinga een Grutte Jonge geworden in deze jaren. het woord soloshow wordt erg letterlijk genomen, want Theun doet zelfs zijn eigen licht en geluid, maar op een dergelijke manier dat het publiek er hartelijk om kan lachen.

Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Veenwouden. In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding theaterdocent in Leeuwarden. In de laatste jaren was hij onder andere te zien in ´Achtste groepers huilen niet´ naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens’, ´De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´, de familie voorstelling ‘De 101 Dalmatiers´ en ´Jip en Janneke de Mjoeziekul. Daarnaast is Theun zanger en was hij in 2009/2010 kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2. Tevens werkt hij als workshopdocent en regisseur. Als regisseur waren er in 2010/2011 al twee producties van zijn hand te zien, namelijk ´Liedjes van Louis Davids´en Bloodbrothers´. Momenteel regisseert hij de productie ´Koning van Katoren´.

Met zo´n 30 geboekte voorstellingen reist Theun in 2012 door het hele land. Ondanks zijn opgedane ervaring vindt hij het doodeng om nu alleen op het podium te staan. Tijdens Grutte Junge is hier niets van te merken. Hij schakelt in hoog tempo van hilarische types en herkenbare sketches naar gevoelige ingetogen liedjes waarvoor zijn eigen leven de bron is. Met zijn warme stem zingt hij de mooiste luisterliedjes van zichzelf en van andere ‘grutte’ kleinkunstenaars.

Grutte Jongen is nog tot begin juni te zien in meerdere theaters in Nederland. Voor speeldata kijk op www.VEtheater.nl

Voor een persoonlijk filmpje van Theun kijk op http://www.youtube.com/watch?v=G8aswRu-Lck

Verslag: Marloes Romeijn