Elke twee jaar pakt Festivaria groots uit met een openluchtmusical op het Donkmeer in Berlare. Dit jaar is dat The Story of Sacco&Vanzetti. Bij binnenkomst ben je al gelijk onder de indruk. Op pontons is een gigantisch decor gebouwd met een immens groot hoofd van het Vrijheidsbeeld. Gedurende de voorstelling raakten we alleen maar meer onder de indruk door de geweldige muziek en het ontroerende verhaal.

Regisseur Frank Van Laecke verzamelde een indrukwekkende cast met Jelle Cleymans als Sacco, Hans Peter Janssens als Vanzetti, Peter van de Velde als procureur Katzmann, Deborah de Ridder als Rosa en Frans Maas als procureur Thayer. Naast een absolute topcast en een spectaculair decor, zet regisseur Frank van Laecke ook nog eens ongeveer 100 personen op het toneel die samen het ensemble en de figuranten vormen. Als men weet dat er dan nog ruim 100 personen back en front stage hun medewerking verlenen bij elke voorstelling, is het duidelijk dat de inzet groot is. Zo werd deze musical een groots en indrukwekkend spektakel. Er werd gebruik gemaakt van vuurwerk en open vuur om het verhaal meer kracht bij te zetten. Toch gaat de voorstelling geen moment ten onder aan de visuele effecten. 

Het driemanschap Frank van Laecke, Dirk Brossé en Allard Blom zijn de creatives achter deze voorstelling. Dit resulteerde in een geweldige voorstelling met schitterende muziek en mooie teksten in een grootse setting. Een aparte belevenis. Met sterk spel en zang weet men het publiek vanaf de eerste minuut te boeien. Enige minpuntje was, dat ondanks dat wij op de eerste rij zaten, je de gezichtsuitdrukkingen niet goed kon waarnemen. Daarentegen hadden we prachtig overzicht over het gehele toneel.

Het verhaal
Het waargebeurde levensverhaal van twee Italianen die begin vorige eeuw emigreren naar Amerika. De droom van het beloofde land wordt al snel een dramatische nachtmerrie. Op 23 augustus 1927 vond er een politieke en gerechtelijke moord plaats op twee anarchistische arbeiders, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. Zij waren ten onrechte veroordeeld tot de doodstraf wegens een roofoverval. Ondanks de overtuigende bewijzen dat zij onschuldig waren, werden ze niet vrijgesproken. De politieke en gerechtelijke autoriteiten wilden in hun panische angst voor het ‘rode gevaar’ een duidelijk voorbeeld stellen. Protesten van geleerden, kunstenaars, schrijvers en van honderdduizenden demonstranten over de gehele wereld mochten niet baten. In 1977 werden Sacco en Vanzetti door de toenmalige gouverneur van Massachussetts onder druk van het Sacco en Vanzetti-comité gerehabiliteerd, ‘omdat zij geen eerlijk proces hadden gehad’. Dus niet omdat ze onschuldig waren, want erkenning van hun onschuld zou erkenning betekenen van het falen van een economisch, politiek en justitieel systeem.

Festivaria is er zonder meer in geslaagd om een voorstelling van formaat neer te zetten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Sacco en Vanzetti is een humanistisch pamflet. En per definitie een politieke voorstelling. Zeker met de beelden van omgeslagen bootjes op ons netvlies. Sacco&Vanzetti is nog t/m 5 september te zien en is de reis naar het zuiden zeker waard. Pareltjes als deze mag je eigenlijk niet missen. Haast je wel, want verschillende voorstellingen zijn al uitverkocht.

Kijk voor meer informatie op http://www.festivaria.eu

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.