Groot, groter, groots. Dat zijn mijn eerste gedachten na afloop van de voorstelling ‘De Zwarte Tulp’. Bij binnenkomst wordt het publiek verrast door de breedte van het toneel dat twee keer zo breed is als een normaal toneel. Voeg daarbij de twee verdiepingen die gemaakt worden en het wordt duidelijk dat hier sprake is van een mega-productie. Op de achtergrond worden grote projecties getoond en alles is passend aangekleed waarbij veel aandacht is besteed aan de kostuums die er schitterend uitzien.

In 2010 was de musical al te zien op het Haagse Aloysiuscollege. De reacties waren lovend, alhoewel auteurs Jeroen Joustra en Robert Lammerding nog de nodige ruimte tot verbetering zagen. In overleg met regisseur Wilma Sekrève werd tevens het script onder handen genomen. Er werd een geheel vernieuwde opening gecomponeerd, andere nummers werden herschreven en een aantal nummers haalde de nieuwe versie niet. Ton van Rijn tekende voor de tekst.


Twee hoofdrolspelers ontpopten zich bovendien als zeer belangrijke bewerkers van het script. Roy Kullick, en Timo Kuiper bogen zich over het script, de dialogen en een deel van de plotlijn. Bovendien werden de koorpartijen opnieuw gearrangeerd door Boudewijn Ruigrok, die sommige stukken wel met vijf stemmen arrangeerde.

De zwarte tulp-21

De musical speelt zich af in een grote loods met een cast van maar liefst 140 mensen. Glansrollen waren weggelegd voor Roy Kullick ( Cornelis van Baerle ), Sandra Wijnhout ( Anna Gryphus ) en Sophie Warmerdam ( Rosa Gryphus ). Roy Kullick en Sandra Wijnhout zijn professionals en waren al in veel musicals te bewonderen. Sophie Warmerdam studeert psychologie, maar doet zeker niet onder voor de profs. Met haar mooie stem en spel weet ze het publiek te raken. Sandra Wijnhout mag de rol van cipier voor haar rekening nemen en doet dat voortreffelijk. Haar mimiek, spel en humor zorgen ervoor dat het publiek af en toe schatert van het lachen. Daarnaast beschikt ze over een prachtige stem. Roy Kullick speelt een aandoenlijke Van Baerle en hij weet zijn onmacht goed over te brengen naar het publiek. Ook de rest van de cast, van jong tot oud, wist te schitteren en bezorgde het publiek een unieke beleving. Deze amateurvoorstelling is van hoog niveau.

Verhaal
De Zwarte Tulp speelt zich af in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, ten tijde van het ‘Rampjaar 1672’. Het is de tijd dat Nederland zeer rijk en welvarend is en een hoofdrol voor zich opeist in de wereldpolitiek. Nederland is een wereldmacht. Vanwege de grote rijkdom van de Republiek besluiten Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Keulen en Munster gelijktijdig ons kleine land te veroveren. De regering had de verdedigingswerken laten verslonzen en al gauw zijn grote delen van de Republiek veroverd. Het ontevreden volk barst in woede uit, roept massaal om de Prins van Oranje en lyncht uiteindelijk in Den Haag Johan de Witt, raadpensionaris van de regering. Diens broer Cornelis overleeft het ook niet.

De zwarte tulp-34

Tegen deze achtergrond speelt het verhaal van De Zwarte Tulp zich af. Het Tulpengenootschap van Haarlem looft 100.000 gulden uit voor degene die de eerste zwarte tulp kweekt. Een jonge kweker uit Lisse neemt de uitdaging aan. Hij wordt gadegeslagen door zijn jaloerse buurman, die al snel een vals plan smeedt. De kweker, van Baerle, is namelijk de peetzoon van Cornelis de Witt. Deze laatste heeft hem in vertrouwelijke documenten in bewaring gegeven en dat heeft de buurman gezien. Hij geeft van Baerle aan en hoopt er na zijn arrestatie met diens eerste zwarte tulp vandoor te gaan. Van Baerle wordt gearresteerd en veroordeeld wegens verraad. Op het laatst krijgt hij gratie en wordt zijn doodvonnis omgezet in levenslang. Een straf die hij moet uitzitten in slot Teylingen.

Daar wordt hij verliefd op de dochter van de cipier, Rosa. Ze hebben voor de neus van de buurman de tulpenbollen naar binnen gesmokkeld en besluiten de eerste zwarte tulp te kweken. Maar, de grimmige cipier Gryphus doet er alles aan om van Baerle te dwarsbomen.

De zwarte tulp-60

De zwarte Tulp is naast een stukje geschiedenis vooral een spectaculaire voorstelling geworden die door vrijwel uitsluitend amateurs wordt gespeeld maar een zeer professionele uitstraling heeft. Kosten nog moeite zijn gespaard en dat resultaat is absoluut zichtbaar. Deze voorstelling wordt nog maar tot 26 april gespeeld in de nabijheid van De Keukenhof. De gelegenheid voor een kleurrijk dagje uit.

De zwarte tulp-62

Dat de musical niet alleen in de vertolking groots is, blijkt wel uit de volgende feiten:
een tribune met 1100 zitplaatsen
166.240 Watt verlichting
2 lichttafels met in totaal 6168 bedieningskanalen
36 speakers voor het geluid
2 geluidmixers
62 microfoons
1750 m tapijt.

De zwarte tulp-68

Kijk voor meer informatie op http://www.dezwartetulp.com Er zijn nog een beperkt aantal kaarten te koop.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Wil je op de hoogte worden gehouden over al ons musicalnieuws of ons steunen? Like ons op facebook en klik hier.