Gisteravond werd groots gevierd dat “Soldaat van Oranje” de langst spelende musical in Nederland is, ook al is het record officieel nog niet gebroken.

Zonder de storm van afgelopen dinsdag zou de musical 1095 keer zijn gespeeld. Door de storm waaide een deel van het dak van de foyer van de Theaterhangaar waardoor twee voorstellingen werden geannuleerd. Dinsdagmiddag 31 december wordt nu het record gebroken van The Phantom of the Opera. De voorbereidingen voor het feestje waren echter al in volle gang, vandaar dat er gisteren groots werd uitgepakt.

Onder toeziend oog van veel oud-castleden en Phantom of the Opera castleden speelde de huidige cast een prachtige voorstelling. Ook al werd het verhaal voor de 1093 keer verteld, de cast gaat er volledig voor en weet het publiek te raken. Van sleur is niets te merken.

Na de voorstelling werd iedereen verzocht om zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Daar werd het publiek bij de TheaterHangaar verrast door de 52 leden van het Metropole Orkest. Het Metropole Orkest speelde de eerste maten van het thema van de huidige recordhouder The Phantom of the Opera en liet deze overgaan in het thema van Soldaat van Oranje, begeleid door een groots vuurwerk. Op deze manier werd symbolisch het stokje overgedragen. Om 23:15 uur werden de feestelijkheden live uitgezonden in een 6 minuten durend reclameblok bij Ster op Nederland 1, gepresenteerd door Noraly Beyer.

Het verhaal
De eerste verhaallijn gaat over Erik en zijn vrienden, die net het studentenleven in Leiden ontdekken en daar met volle teugen van genieten. Terwijl de wereld op zijn grondvesten schudt, dansen, feesten en drinken de vrienden dat het een lieve lust is, in de overtuiging dat Nederland neutraal blijft. Dan breekt de oorlog uit en de jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop en alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Studeer je door met je kop in het zand? Of kies je doelbewust voor de vijand? De andere verhaallijn gaat over Koningin Wilhelmina. Als de Duitsers Nederland binnen vallen, wil zij het liefste bij haar volk blijven. Maar na het bombardement van Rotterdam komt haar eigen veiligheid in gevaar en moet zij naar Engeland vluchten. In Engeland kruisen de twee verhaallijnen zich. Vervolgens ontwikkelt zich een indrukwekkend verhaal, gespeeld door een fantastische cast die zich door de schitterende decors enorm gesteund moet voelen. Indrukwekkende projecties completeren het plaatje.

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Soldaat van Oranje speelt nog t/m augustus 2014. Kijk voor meer informatie op www.SoldaatvanOranje.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook:
In een Dakota naar Soldaat van Oranje.

Nieuwe cast Soldaat van Oranje bekend