Het nieuwe jaar begon geweldig voor de cast van Grease in Duitsland. Op 3 januari 2018 mochten zij namelijk knallen tijdens een bijzondere voorstelling in Duisburg. Het alom bekende verhaal gaat over de brave Sandy en stoere Danny die elkaar op vakantie tegen komen en hopeloos verliefd worden. Eenmaal terug op school, komen ze elkaar weer tegen, maar toont Danny, in bijzijn van zijn vrienden, niet de gevoelens die hij had in de zomer. Dit zorgt voor spanning en frustratie. Maar dan ondergaat Sandy een ware transformatie die de boel op zijn kop zet.

driesterren

Op 3 januari vierde de Broadwaymusical Grease zijn 45-jarig jubileum en in theater am Marientor in Duisburg werd dit jubileum meegevierd. Met de tijdloze originele meezinghits en de prachtige choreografieën zorgt Grease er keer op keer voor dat niemand stil op zijn stoel kan blijven zitten. De hoofdrollen waren weggelegd voor Alexander Jahnke (Danny) en Veronika Riedl, beide zonder veel musicalervaring. Met name in de bekende nummers ‘Sandy’ en ‘Hopeless devoted to you’ wisten deze jonge musicalacteurs te overtuigen.

Daar waar de voorstelling in de eerste akte erg op gang moest komen, was de tweede acte pakkend, snel en spectaculair, met name de groepschoreografieën. Deze waren zichtbaar zeer goed ingestudeerd en het zorgde voor een verzorgd en kleurrijk geheel. Om het nog kleurrijker en indrukwekkender te maken werden veel lichten gebruikt, maar dat had de show niet nodig, want de energieke cast zorgde dat er al genoeg te zien was. Een groot gedeelte van de show was een groot gedeelte van de cast op het podium. De podiumstukken waren simpel, maar wel groots in zijn eenvoud.

GREASE 3

In deze Duitse versie van de musical mochten vier Nederlanders een rol vertolken. Je zou ze er als Nederlander niet uitpikken, want het Duits van de vier jongens Tommy Luyben (Sonny), Paul Morris (ensemble), Max Sijben (ensemble) en Benjamin van Eelen (ensemble) is super, al zeggen ze zelf dat er altijd nog verbetering blijft. Tommy liet de naïeve Sonny uitstekend uit de verf komen. De onhandige en klunzige opmerkingen zorgde dat de zaal meerdere keren in lachen uitbarstte. Max is sinds 5 januari ook te zien in de rol van Kenickie, maar 3 januari was hij, samen met Paul en Benjamin, zeer overtuigend in het ijzersterke ensemble, dat zorgde voor de energieke lading die Grease de musical zo hard nodig heeft.

grease1 bild

De musicaltour gaat nog door tot juni 2018 met een mogelijke verlening in Duitsland én Oostenrijk. Mocht je in de buurt zijn is het zeker een aanrader als je je weer heerlijk in de jaren ’50 rock en roll wilt banen. Meer informatie is te vinden op https://www.grease-dasmusical.com/

Verslag: Jenny Evendijk
Video: Rob de Haan
Foto’s: Manfred Hertlein Veranstaltungs GmbH