Norma Jeane, die de meeste mensen kennen als, Marilyn Monroe is een vrouw die tot de verbeelding van veel mensen spreekt. De Theater BV brengt deze indringende en speelse voorstelling op de planken. Gisteravond was de premiere in de Goudse Schouwburg.

Bij binnenkomst ben je als toeschouwer al meteen onder de indruk van het schitterde decor van Joris van Veldhoven en is eigenlijk de eerste toon al gezet.

Goodbye, Norma Jeane is schitterend gemaakt, maar zonder een cast die daaraan de juiste invulling kan geven, is een productie nergens. Brigitte Heitzer, Ellen Pieters en Soy Kroon maken deze productie tot een mooi verhaal waarbij je je zelf van het begin al afvraagt hoe de afloop zal zijn. Ellen Pieters beschikt over een mooie droge humor met een perfecte timing. Brigitte Heitzer speelt de rol van Marilyn met raffinement en een mooie inleving waarbij ze het publiek een kijkje gunt achter de werkelijke emoties van deze bijzonder vrouw. De wisselwerking tussen beiden vrouwen is heel natuurlijk en daardoor indrukwekkend zonder al te veel te willen verklappen. Last but not least, Soy Kroon die de verlegen student en diverse andere rollen speelt. De student die achter het echte verhaal van Norma Jeane Baker wil komen. Hij switcht schijnbaar moeiteloos tussen de rollen. 

De muzikale leiding was in handen van Frans Heemskerk en het combo bestond daarnaast uit Alex Geller en Pascal van de Velde die deze musical op een schitterende wijze begeleidde.

Creatives Allard Blom en Sam Verhoeven zijn er weer in geslaagd, om met schijnbaar eenvoudige middelen een schitterende breekbare voorstelling te maken, die van alle lagen voorzien is en waarbij de diverse plots duidelijk te onderscheiden zijn door het publiek. Dramatiek, jawel, maar wel voorzien van een schitterend droogkomisch gouden randje dat uitstekend past bij deze voorstelling. Het decor is gebaseerd op de opwaaiende witte jurk van Marilyn waardoor zij onder andere bekend is. Daarnaast is dit decor sober ingedeeld dat daarmee ervoor zorg dat je als publiek je fantasie kunt gebruiken om het plaatje voor jezelf compleet te maken. Zo spreekt dit verhaal tot de verbeelding waarbij je je serieus afvraagt wat fictie is en wat berust op de werkelijkheid.

Het verhaal

1988. Een jongeman belt aan bij klein appartement in een stad in Europa. Een vrouw van 62 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman laat zich niet voor de gek houden. Hij is haar grootste fan en hij weet het zeker. Negentig procent zeker. De vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beter bekend als Marilyn Monroe, waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 26 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is vooral bang dat haar geheim bekend zal worden, maar dan doet hij haar een voorstel. Hij wil weten wat er de laatste avond van haar leven is gebeurd.

Norma Jeane begint te vertellen. Ze vertelt over een jong meisje dat terecht komt in een Hollywoodwereld vol leugens, bedrog en klatergoud. Ze vertelt hoe Norma Jeane Baker langzaam vervaagde en transformeerde in Marilyn Monroe: actrice, model en sekssymbool. Ze vertelt hoe de roem haar eerst alles bracht wat ze zich ooit gewenst had, haar vrijheid bood, maar dat die roem ook een keerzijde heeft en haar uiteindelijk verstikte. Niets bloeit, niets ontstaat, niets is nog echt onder de altijd priemende ogen van de oh zo kritische buitenwereld. En waar Marilyn eerst een bevrijding leek, werd ze plots een gevangenis voor Norma Jeane. Haar verhaal is er een van onbereikbare liefde, een peilloos diepe depressie, intens verdriet, vernietigende onzekerheid en eeuwige hunkering.

Toen Marilyn stierf was de wereld een ongelukkige ster armer, maar een opgeluchte vrouw rijker…

“Goodbye, Norma Jeane” is een verhaal met mooie muziek waar de grens van fictie en werkelijkheid vaag lijkt of wellicht niet eens bestaat. Je hebt de gelegenheid om dit pareltje te bekijken t/m 3 mei, dus wacht niet te lang want dit muzikale verhaal is te mooi om te missen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.marilynmusical.nl