Checkpoint Charlie staat symbool voor de val van het ijzeren gordijn en de Sovjet Unie. Over het begin heeft Goedemorgen Theaterproducties een musical gemaakt die weer gebaseerd is op de geschiedenis net als de eerdere musical over Hugo de Groot. Deze musical gaat over dromen en vrijheid en wat het met mensen doet als je ineens in een kooi wordt opgesloten en vanachter een ijzeren gordijn moet kijken hoe het leven van jouw familie aan de andere kant van het ijzeren gordijn gewoon doorgaat. Dit is een beladen onderwerp dat vanuit de menselijke beleving sterk verteld wordt.

 

Regisseur Fons van Rongen heeft ervoor gekozen om het decor een symbolische opzet te geven waarmee hij het westen en oosten van elkaar scheidt. Verder is ook niets nodig want deze cast vertelt het verhaal zo beeldend dat de fantasie de rest vanzelf invult. In deze mozaïekmusical wordt van elk personage het verhaal verteld waarbij de familie- of vriendschapsband belicht wordt. De twijfels van elk personage worden duidelijk en ook de angst om betrapt te worden of de berusting in het opzetten van de muur omdat het voor sommige mensen rust en zekerheid betekent. Of zit er bij sommige meer achter? Hoe zit het met de geheime politie de Stazi die iedereen in de gaten houdt. Wat gebeurt er met je als de vrijheid zo dichtbij maar toch onbereikbaar is.

De cast, bestaande uit Linda Verstraten, Marleen van der Loo, Sanne den Besten, Wim van den Driessche, Jeffrey Italiaander, Alex van Bergen, Job Bovenlander en Pieter van Nieuwehuyze is erin geslaagd dit verhaal op de juiste manier met gevoel te vertellen met de schitterende muziek van Helmer Kant en de liedteksten van Stef Bos in de regie van Fons van Rongen die tevens producent is van deze mooie nieuwe Nederlandse productie.

De verhalen van de mensen van Oost en West-Berlijn zijn huiveringwekkend. Zeker als je beseft dat dit eigenlijk nog steeds in de wereld gebeurt. Linda Verstraten speelt de rol van Lena, de vrouw die naar het westen wil om een zangcarrière op te bouwen samen met haar onbesuisde vriend Helmut (Jeffrey Italiaander) en ineens geconfronteerd worden met een muur bestaande uit prikkeldraad en gewapende wachten die elke poging om te vluchten naar het Westen verhinderen. Haar vader (Wim van den Driessche) is erop tegen dat ze naar het Westen wil omdat het leven in het Oosten in zijn ogen goed is.

Sanne den Besten vertolkt de rol van de zwangere Anna die getrouwd is met de fotograaf Timo. Anna haar moeder Mathilde (Marleen van der Loo) woont echter in het Oosten en is een klap haar dochter kwijt omdat die net twee straten verder woont. De grens wordt bewaakt door een Amerikaanse soldaat (Alex van Bergen) en een Oost-Duitse Soldaat (Pieter van Nieuwehuyze) en moeten met lede ogen zien wat het mensen doet, die van elkaar gescheiden zijn.

Het verhaal is indrukwekkend en benauwend want wat doet de muur met mensen die ineens niet meer naar elkaar toe kunnen en waarvan de vrijheid ineens beperkt wordt door een muur en gewapende soldaten die elke vluchtpoging met geweld beantwoorden. De muziek van Helmer kant is bombastisch en dan ook weer heel mooi en kwetsbaar waarbij de teksten van Stef Bos als een soort van beeldende poëzie geschreven is en perfect past in het verhaal.

Checkpoint Charlie

Een musical over De muur die hen verdeelt én verbindt.

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld door prikkeldraad. In de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie, met liedteksten van Stef Bos, volgen we Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. 

De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd; hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. De andere kant van de muur: het westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt.

En daar, bij het checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Website https://www.checkpointcharliedemusical.nl/

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]