Daphne Bruinebergproducties staat voor amateurproducties met een professionele aanpak. Daphne, zelf regisseur, begeleidt met haar (leer)bedrijf producties in Hilversum, Zaandam en Alphen aan den Rijn. Naast ‘The Wiz’ in Hilversum is ‘High School Musical’ zowel in Alphen aan den Rijn als in Zaandam te zien. Wij, van Musicalsites gingen op uitnodiging een kijkje nemen in het Zaantheater in Zaandam waar we ook even kort met Daphne spraken. ‘Ja elke groep is anders, andere dynamiek’, geeft ze aan als we vragen of drie groepen niet wat veel is. Daphne staat met haar aanpak erg voor de educatieve ervaring en het ontwikkelen van talent.

Zo is Merline Kramer (de nerd Taylor) mede door het spelen bij Daphne aangenomen bij de Frank Sanders Academie, niet de minste zeg maar. Maar er lopen meer leden met ambities zoals Rowan van Kanten (in de rol van Chad) die graag naar de rockacademie wil. Hoe prachtig is dan dit initiatief waar jong talent onder de juiste begeleiding behoorlijk wat vlieguren op toneel kan maken. Maar opvallend is ook Elsa Dam, die met haar 70 jaar (!) de rol van de dramadocente ms. Darbus op zich neemt. ‘Gewoon omdat ze zin heeft om te spelen en haar eigen vereniging iets in concertvorm deed dit jaar’, Daphne is duidelijk trots op de leden en het eindresultaat.

Disney’s High School Musical is een verhaal over anders durven zijn en je dromen durven na te jagen. East High School  bestaat uit vaste groepen als Atleten, Nerds en Tonelo’s. Troy, aanvoerder van het basketbalteam,  wil graag in de schoolmusical mee spelen, terwijl Gabriëlla Montez spontaan ontdekt wordt. En Gabriëlla hoort bij de nerds. Dus dat kan zomaar niet!  Zowel Troy als Gabriëlla moeten obstakels overwinnen en vasthouden aan hun droom ondanks de medestudenten die hen dwarsbomen. Gezien het feit dat High School Musical een feel good verhaal is komt het uiteindelijk (uiteraard) goed en sluit men af met een wellicht wat zoet moraal aan dit flinterdunne verhaal; blijf jezelf, dat is goed genoeg.

De groep maakt het verhaal van het vertrouwen krijgen en daarmee laten zien wie je bent zelf ook mee op het toneel. Vooral de eerste akte is nog wat zoeken, hier en daar wat onzekerheden. Mede door de steun vanuit het publiek groeien de spelers per scene toe naar het hoogtepunt aan het einde waar iedereen vol overgave en met hoge energie het ‘We’re all in this together’ brengt en de zaal volledig los gaat. Het decor dat bestaat uit twee trappen die in verschillende posities andere ruimtes weergeven wordt naar onze mening iets te vaak en soms zelf storend verplaatst, dit doet op bepaalde momenten wat afbreuk aan de frisse en energieke choreografieën (van choreograaf Bernadette Dengler). Als rode draad door het verhaal zien wij Zoë Markus in de rol van Jackie Scott, de schoolomroepster (met fluwelen stem) die voor de nodige komische noot zorgt maar ook overtuigend speelt. De hoofdrollen Troy (Kai Brasdorp) en Gabriëlla (Brittany Sanders) zijn erg ontwapenend en goed op elkaar ingespeeld. Hun grote duet (breaking free) is erg leuk gebracht met de cast ook in de zaal. Dit geeft je als publiek het gevoel onderdeel te zijn van het gebeuren en er zelf midden in te staan.

We kunnen stellen dat Daphne Bruinebergproducties een waardevol initiatief is om (jong) talent het oefenpodium te geven die men kan gebruiken als mogelijke springplank naar het echte vak. Morgen 19 mei mag deze groep nog tweemaal losgaan en om maar in de High School musical termen te blijven: Gooooo Wildcats!

Voor meer informatie over Daphne Bruinebergproducties kun je kijken op: www.bruineberg.nl

Klik hier voor de scenefoto’s.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf