De studenten van de Fontys Hogeschool Musicaltheater jaar 3 presenteerden in het Jan van Besouw Theater de musical Girlfriends. Deze musical is gebaseerd op het boek van de Mary Lee Settle, voormalig lid van de WAAF.

Girlfriends speelt zich af in Engeland tijdens de tweede wereldoorlog en vertelt het verhaal; van tien jonge vrouwen in oorlogstijd in de bloei van hun nog jonge leven. Ze nemen de taken over van de mannen die de oorlog zijn in gegaan. Deze vrouwen zorgden dat alles op de basis en in de steden zo goed mogelijk verliep. Op de vliegbasis praten zij de piloten veilig aan de grond op de verkeersleiding. Dit veranderde de rol van vrouwen in de samenleving.

In een oorlog spelen emoties een grote rol en waar intensere banden worden gesmeed, spelen ook gevoelens zoals angst, heimwee, liefde, jaloezie en diepgaande vriendschappen een grote rol. Deze WAAF’s, zoals ze genoemd werden, waren de ruggengraat van Engeland in oorlogstijd. Deze vrouwen hadden grote ambities in het leger waar moed en discipline belangrijk waren. Voor gevoel en emoties was soms geen plaats.

Wat gebeurt er als je verliefd wordt op een piloot waarvan je weet dat in veel gevallen deze mannen nooit meer terugkeerden van hun gevaarlijk vlucht? Hoe ga je daarmee om?

Dit indringende verhaal werd vol bezieling gespeeld door de studenten. De cast bestond uit Aimée de Pater, Pauline Joris, Anne Smorenburg, Pascalle Langhorst, Guus Boswinkel, Rosanne Pits, Arjen Kimenai, Mickey Vermeer. Met als gastspeelsters; Bernice Havenaar, Anne Heddes, Alyssa Luypaert en Aniek Mommers.

Het netwerk van deze groep vrouwen werd in de voorstelling door middel van choreografie treffend uitgebeeld waar bijvoorbeeld een choreografie met losse touwen die een geheel worden wel heel erg tot de verbeelding sprak. Daarnaast werd deze voorstelling gespeeld met een live orkest onder leiding van Hans Avontuur en werden de mooie nummer van deze musical schitterend en vol emotie gezongen door de studenten. Het emotionele verhaal werd heel mooi en treffend gespeeld waarbij ik als publiek regelmatig even moest slikken omdat ik in het verhaal werd meegetrokken.

De derdejaars hebben met hun voorstelling hun jaar in stijl en met allure afgesloten en zijn klaar voor hun vierde jaar waarin ze af zullen studeren.

Muziek en liedteksten: Howard Goodall, Libretto: Howard Goodall, Richard Curtis & John Retallack, Nederlandse vertaling: Hans Sleurink, Regie, dramaturgie & scenografie: Joep Onderdelinden, Choreografie: Artur Zhuravlov, Vocale arrangementen & vocal coaching: Jack Breikers, Arrangementen, muzikale leiding en keyboards: Hans Avontuur, Viool: Gyda Stephensen, Contrabas & basgitaar: Jules Stoffels, Slagwerk: Hans Raaijmakers, Artistiek Advies & coördinatie: Linda Lepomme

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Lees ook:
Sfeervol begin van de Nederlandse Musical dagen met de sing-a-long
Musical talent gala: een mooie preview