Theatergroep NuRT van het Rijswijkse Jeugdtheater had de Rijswijkse Schouwburg afgehuurd om de musical Hairspray op de planken te brengen. De zaal was vrijwel uitverkocht en de sfeer zat er al meteen in gezien het applaus bij de aankondiging. Een première is altijd heftig als je de voorstelling vrijwel meteen in het theater moet spelen. Geen try-outs maar meteen een première.

Hairspray vertelt het verhaal van “kleurloos” en “kleurrijk” en van de onstuimige Tracy Turnblad. Tracy, gespeeld door Jaimy Buck, wil maar één ding: dansen in de ‘Corny Collins show’ dat gesponsord wordt door een haarlakfabrikant. Alles moet er voor wijken en ze wil er zelfs voor spijbelen. Haar moeder, gespeeld door Danillo van Huet, wil haar dochter beschermen maar haar vader, gespeeld door Sander Dekker, ziet dat anders. Samen met haar vriendin Penny, gespeeld door Mascha Voerman, gaat Tracy recht op haar doel af.

Als haar droom uitkomt wil Tracy meer. Tracy wil dat er ook kleurrijke kinderen in het programma mogen dansen. Ook Corny, gespeeld door Ryan van der Heijden, is het met Tracy eens. Het hele programma is besloten en alleen voor kleurloze kinderen. De show wordt gecontroleerd door producent Velma, gespeeld door Karin Vliet.

Hairspray Rijswijks jeugdtheater 59

Tracy wil ook Miss Teen Hairspray worden en kleurrijke dansers in de show. Het verwende rijkeluiskind Amber, gespeeld door Ilva Kuijpers, en haar moeder Velma zien dat absoluut niet zitten. Ze doen er alles aan om te verhinderen dat er kleurrijke dansers in het programma komen en dat Tracy Miss Hairspray kan worden. Voor de kleurrijke kinderen is er elke donderdag in de maand maar één kleurrijke show op het tv-station. Die show wordt dan gepresenteerd wordt door de kleurrijke Motormouth Maybelle, gespeeld door Rosa Kronenburg.

Slaagt Tracy om Miss Hairspray te worden en dansen er ook kleurrijke kinderen in de show?

Na een aarzelend begin van de musical werd het gaspedaal diep ingedrukt en ging de cast los. Door middel van mooie kostuums, uitstekend gebruik makend van de zaal en draaiende decors vertelde de cast het verhaal van deze swingende musical. Zang, dans en spel werden met groot enthousiasme uitgevoerd en het publiek had duidelijk een hele goede avond gezien het luide applaus.

Een groot deel van de cast speelde meerdere rollen en bij het lezen van het programmaboekje leek het wel of er een cast stond van minstens 30 personen. Door het spelen van soms drie rollen, met de daarbij horende snelverkledingen, slaagde deze cast er in alle rollen uitstekend te spelen.

Hairspray Rijswijks jeugdtheater 65

Hairspray wordt vandaag en morgen nog gespeeld in de Rijswijkse Schouwburg. Kaarten reserveren kan op de website van de Rijswijkse Schouwburg, www.rijswijkseschouwburg.nl. De volgende productie van het RJT is Assepoester. Deze musical wordt gespeeld op 24 en 25 maart en op 1 april in de Rijswijkse Schouwburg.

De cast bestond uit: Jamy Buck, Barry Blankenspoor, Danillo van Huet, Sander Dekker, Karin van Vliet, Ilva Kuijpers, Ryan van der Heyden, Mascha Voerman, Joery Mooijman, Bibi Rebel, Manou van Loenen, Lisanne Kremers, Isabel van Emst, Emma Dolmans, Gentle Schuyffel, Yanou van Loenen, Rosana Kronenburg, Dion Rust, Nicole Rolvink, Marlou van Slobbe, en Iive Amanatkan.

Regie: Pieter van Boort
. Zang: Irene Borst
. Dans: Renske Hoekens en Eline Jansen.