Gisteren vond de boekpresentatie van ‘Emma wil leven’ plaats en was er voor de genodigden meteen de gelegenheid om naar de generale repetitie te gaan kijken van de voorstelling met dezelfde titel. Een repetitie die voor Lisse Knaapen heel belangrijk was omdat de ouders van Emma in de zaal zaten.

De generale is uitstekend gegaan en regisseur Benno Hoogveld en actrice Lisse Knaapen waren na afloop opgelucht en de ouders van Emma sloten meteen na afloop Lisse in de armen.

Emma wil leven

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar van binnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.

Emma heeft in haar laatste dagen haar grootste wens uitgesproken: een documentaire over haar leven. Zodat al die andere slachtoffers van een eetstoornis er steun in vinden.

Foto: Annemieke van der Togt

Documentaire

Tv-maker Jessica Villerius reconstrueerde het leven en de lijdensweg van Emma, zonder haar ooit te hebben ontmoet, door betrokkenen te interviewen en gebruik te maken van de door Emma zelf gefilmde beelden tijdens de laatste weken van haar leven. De documentaire over Emma werd op 22 november 2016 uitgezonden op BNN, in een Anorexia Special welke gepresenteerd werd door Sophie Hilbrand.
In 2017 won de documentaire de NVvP-Media Prijs. De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door.

Kijk voor meer informatie op https://solostories.nl/emmawilleven/

Foto: Annemieke van der Togt

Foto’s: Annemieke van der Togt
Video en interviews: Rob de Haan
Scenebeelden: Solostories