Zanger en acteur Gerben Grimmius (o.a. 3 Musketiere, Les Misérables, Dans der Vampieren, Mozart!) wil het nog steeds heersende taboe omtrent HIV (humaan immunodeficiëntievirus) doorbreken met een speciaal geschreven lied. Het lied, ‘Een goed gesprek’, vertelt Grimmius’ eigen verhaal. Hijzelf werd vijf jaar geleden gediagnostiseerd met het HIV virus.

Gerben Grimmius

Toen Gerben in 2004 afstudeerde aan de Fontys Academie voor Muziek en Uitvoerende Kunsten lag de theaterwereld aan zijn voeten. In de jaren die volgden, speelde hij rollen in grote musicals in binnen- en buitenland. Tot hij in 2013 te horen kreeg dat hij HIV positief was. “Op dat moment stortte mijn wereld in”, vertelt Gerben. Nog lastiger was het om aan vrienden en familie te vertellen. “Uiteindelijk heb ik mijn ouders een brief geschreven.” Die brief werd het uitgangspunt van het lied dat geschreven is door tekstschrijver Daniël Cohen. De muziek is van de hand van Hilmar Leujes.

“Ik kwam er al meteen achter dat op HIV nog steeds een groot stigma heerst. Maar dat komt vooral omdat men nog steeds eigenlijk niet helemaal weet wat het precies is. En vooral: dat je er niet meer dood aan gaat, mits je natuurlijk je medicijnen slikt.” Om dat taboe te doorbreken en mensen duidelijk te maken dat er met HIV heel goed te leven valt, maakte hij het lied ‘Een goed gesprek’. “Ik wilde al een paar jaar iets doen om het onderwerp meer bespreekbaar te maken, om men in te laten zien dat iemand met HIV geen paria is.”

Binnenkort is het nummer ook verkrijgbaar via de populaire muziekstreamingdiensten zoals iTunes, Spotify en Deezer.

Van het lied maakte Gerben ook een videoclip. De clip is te zien op www.eengoedgesprek.one